Bensår på grund af åreforkalkning

Revideret: 13.12.2022

Hvad er Bensår på grund af åreforkalkning?

Når kredsløbet på grund af åreforkalkning aflukkes, opstår der mangel på ilt og næringsstoffer i vævet. Derfor går vævet til grunde, og der opstår sår i huden. På grund af vævsdød er disse sår ofte dybe. Sorte områder er udtryk for dødt væv. Det er altid smertefulde sår. 

Symptomer

Et hurtigt opstået bensår, som ikke heler, som det skal, og med mange smerter kan være et symptom på alvorlig åreforkalkning i benene. Det er vigtigt, at du går til læge for at få undersøgt kredsløbet. 

Hvordan forløber sygdommen?

Åreforkalkningssåret opstår hurtigt, eventuelt efter at du har fået et mindre slag mod huden. Det breder sig, og der kommer flere sår til. Ofte har du haft smerter pga. iltmangel eller natlige hvilesmerter i benet, før såret opstår. Uden behandling breder sårene sig. Der kan i værste fald tilstøde koldbrand, hvor tæer og fod bliver ildrøde og iskolde. Amputation kan være nødvendig. Hvis årerne kan opereres, heler sårene. 

Hvem får sygdommen?

Rygere er særligt udsatte, ligesom patienter med sukkersyge. Ældre rammes meget hyppigere end yngre. 

Hvad er årsagen til bensår på grund af åreforkalkning?

Ud over rygning er forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk medvirkende til åreforkalkningen, som er årsagen til sårdannelse.  

Undersøgelser ved bensår på grund af åreforkalkning

Først og fremmest vil lægen forsøge at føle din puls på fodryggen eller under knysten på indersiden af anklen. Hvis pulsen kan føles et af de steder, har du ikke alvorlig åreforkalkning. Hvis det ikke er tilfældet, vil lægen måske måle blodtrykket på anklen eller henvise dig til et laboratorium, hvor trykket på storetåen kan måles. Det er uden ubehag at få målt tåtryk. Tåtrykket giver et ret præcist mål for, hvor meget åreforkalkning du har. 


Hvis åreforkalkning er årsag til såret, bør pulsårerne til benet røntgenfotograferes. Røntgenundersøgelse foretages ved, at der efter du har fået lagt lokalbedøvelse i lysken, indføres et tyndt rør (kateter) i pulsåren. Gennem kateteret indsprøjtes lidt kontraststof, sådan at karsystemet kan fotograferes. Eventuelt kan en afgrænset forsnævring under gennemlysning udblokkes med et specielt ballonkateter (ballonudvidelse). 

Behandling af bensår på grund af åreforkalkning

Bensår på grund af åreforkalkning heler først, når kredsløbet er blevet normaliseret. Du vil derfor blive henvist til karkirurgisk hospitalsafdeling, som kan foretage by-pass-operationer med nye kar. Eventuelt kan du nøjes med at få foretaget en ballonudvidelse af forsnævringen i pulsåren. 

 

Hvad kan du selv gøre? 

Der er ingen lægemidler, som kan opløse forsnævringen, men gangtræning kan åbne nye kar, som kan forbedre blodcirkulationen. Hvis du skal forebygge ny åreforkalkning, skal du holde op med at ryge.

Ved behandling af sårene vælger man sårplejemidler, som virker lindrende på sårsmerter, fx den type, som afgiver et aktivt smertemiddel. Hvis der er risiko for udtørring af såret eller for blottede sener eller knogleoverflade, vælger lægen en sårgelé eller et af de tørre midler (alginater), som bliver til en fugtig gelé ved kontakt med sekret fra såret.
De bakteriehæmmende sårplejemidler med sølv forværrer ofte smerterne i såret.

Kompressionsbandager må ikke anvendes, fordi der er risiko for afklemning af kredsløbet og trykskade i huden.
Sår på grund af åreforkalkning bliver sjældent inficeret med bakterier, medmindre der er tale om koldbrand til tæer og fod. Ved koldbrand er amputation nødvendig for at undgå blodforgiftning.

Svagere smertestillende midler, fx acetylsalicylsyre eller paracetamol, er ofte ikke tilstrækkelige til af fjerne smerter til åreforkalkningssåret. Smerterne kan være vanskelige at skelne fra iltmangelsmerter i fod og ben. Den type af smerter må ofte behandles med stærke smertestillende midler, fx morfin. 

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)