Bygkorn

Revideret: 15.12.2021

Hvad er Bygkorn?

Bygkorn (øjenlågsbetændelse) er en betændelse i en kirtel på indersiden af øjenlåget. Kirtlerne forsyner tårevæsken med fedt. 

Symptomer

Symptomerne på et bygkorn er en velafgrænset, øm hævelse af øjenlåget. 

Hvordan forløber sygdommen?

Øjenlåget hæver og bliver ømt, og du kan føle en velafgrænset og ofte hård byld (knop) på størrelse med en ært. I nogle tilfælde går der hul på bygkornet af sig selv, og der løber pus ud. 

I andre tilfælde bliver tilstanden ved, og bylden heler efterhånden op som en hård knop (haglkorn), som kan irritere, men ikke gør ondt. 

Hvem får sygdommen?

Alle kan få bygkorn.

Hvad er årsagen til bygkorn?

Sygdommen begynder med, at en fedtkirtels udførselsvej tilstoppes. Når fedtkirtlen ikke kan komme af med sit sekret, går der betændelse i den, og der kommer et bygkorn.

Undersøgelser ved bygkorn

Øjenlægen bedøver øjet med dråber og vender øjenlåget for at se indersiden af det. 

Behandling af bygkorn

Et bygkorn behandles med antibiotika. Det er nogle gange ikke nok at give dig antibiotika i form af øjensalve eller øjendråber, fordi lægemidlet ikke kan trænge ind i bygkornet. Hvis det er tilfældet, kan lægen bedøve dit øjenlåg og prikke eller skære hul på bygkornet, så betændelsen kan løbe ud. 

 

Hvis bylden heler op som et haglkorn, kan man forsøge med behandling med antibiotika i kombination med binyrebarkhormon. Ofte må haglkornet dog fjernes ved en lille operation, hvor du får lokalbedøvelse. 

Lægemidler

Forfattere