Regnbuehindebetændelse

Revideret: 15.12.2021

Hvad er Regnbuehindebetændelse?

Regnbuehindebetændelse (iritis, iridocyclitis) er en betændelsesreaktion i øjets regnbuehinde, men den skyldes ikke bakterier eller virus. Sygdommen forekommer ofte i forbindelse med gigtlidelser, fx leddegigt, og andre sygdomme i kroppens immunforsvar

Symptomer

Dit øje er rødt, irriteret, smertende og løber i vand. Samtidig oplever du lysskyhed. Sygdommen kan være begrænset til et øje, men ofte er begge øjne syge. 

Hvordan forløber sygdommen?

Ved korrekt behandling i tide, kan sygdommen oftest bringes i ro, uden at du får varig skade. Betændelse i regnbuehinden kan dog udvikle sig meget alvorligt og medføre et varigt synstab eller blindhed. 

Hvem får sygdommen?

Alle kan få sygdommen.

Hvad er årsagen til regnbuehindebetændelse?

Regnbuehindebetændelse skyldes, at dit eget immunapparat reagerer over for regnbuehinden. 

Undersøgelser ved regnbuehindebetændelse

Lægen vil undersøge øjet under stor forstørrelse med et særligt mikroskop. Lægen vil måle trykket i øjet. I særlige tilfælde vil øjenlægen udvide pupillen med øjendråber for at se ind i øjets indre, da sygdommen også kan forekomme i øjets nethinde eller årehinde. 

Specielle forhold hos børn

Hos børn ses det stort set kun i forbindelse med børneleddegigt. Børnelægen vil rådgive jer om barnet bør ses af øjenlægen. Det afhænger at typen af leddegigt. 

Behandling af regnbuehindebetændelse

Betændelsesreaktionen kan dæmpes med binyrebarkhormon som øjendråber. I svære tilfælde kan binyrebarkhormon gives som indsprøjtning under øjets slimhinde eller som tabletter. Binyrebarkhormoner kan i sjældne tilfælde give forhøjet tryk i øjet, hvorfor øjenlægen jævnligt vil måle øjentrykket i løbet af behandlingen. 

 

Behandlingen suppleres med pupiludvidende øjendråber, der trækker regnbuehinden væk fra øjets linse og dermed forhindre regnbuehinden i at klæbe fast til øjets linse. De pupiludvidende dråber giver desuden smertelindring. 

Lægemidler

Binyrebarkhormon til brug i øjet

Binyrebarkhormon anvendes som øjendråber eller indsprøjtning til lokal behandling i øjet. Det hæmmer de vævsreaktioner, som ses i øjnene ved overfølsomhedstilstande eller ved inflammation.  

Binyrebarkhormon kan i sjældne tilfælde give forhøjet tryk i øjet, hvorfor øjenlægen jævnligt vil måle øjentrykket i behandlingsperioden. 

Forfattere