Vacciner mod COVID-19

 

På nuværende tidspunkt (februar 2022) er der godkendt seks vacciner mod COVID-19 i Danmark, men flere vacciner er under udvikling i Europa.  

 

Næsten alle patienter med COVID-19 udvikler neutraliserende antistoffer, som er rettet mod et S-protein (Spike-protein), som findes på overfladen af virusset. Disse antistoffer beskytter patienten mod infektion. Næsten alle vacciner, der er under udvikling, bruger derfor dette S-protein som antigen til at danne beskyttende antistoffer. 

 

mRNA vacciner  

Comirnaty (Pfizer/BioNTech), COVID-19 Vaccine Moderna og Nuvaxovid er det, man kalder for mRNA-vacciner. mRNA-vaccine indeholder hverken aktivt eller inaktivt virus. Det vil sige, at der ikke er risiko for infektion ved vaccination. ”Vaccineantigenet” består af en genetisk kode (mRNA) for S-proteinet. Koden betyder, at nogle af kroppens celler kortvarigt vil danne S-protein, som genkendes af immunsystemet, som derefter danner beskyttende antistoffer.  

Der er i september 2022 godkendt to bivalente variantopdaterede mRNA-vacciner Comirnaty Original/Omicron BA.1 og Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 til revaccination af personer, der tidligere er primærvaccineret. 

 

Vektorbaserede vacciner  

I vektorbaserede vacciner indsættes den genetiske kode for S-protein i et virus, der ikke giver sygdom. Koden betyder, at nogle af kroppens celler kortvarigt vil danne S-protein, som vil aktivere immunsystemet, som vil producere beskyttende antistoffer. 

I COVID-19 Vaccine AstraZeneca anvendes et chimpanse-adenovirus, og i COVID-19 Vaccine Janssen anvendes et menneskeligt adenovirus. Begge virusser er inaktive, og man får ikke en virus-sygdom efter vaccination.  

 

Rekombinante vacciner 

Nuvaxovid er den første rekombinante adjuverede vaccine mod COVID-19, der har fået betinget godkendelse i Danmark. Vaccinen indeholder oprenset rekombinant fuldlængde SARS-CoV-2 Spike-protein, der er stabiliseret i sin præfusionskonfirmation samt det saponin-baserede Matrix-M adjuvans. Efter injektion i en muskel medfører de to vaccinekomponenter både et humoralt og cellulært immunrespons mod Spike-proteinet, hvilket medfører beskyttelse mod COVID-19. 

 

Inaktiverede vacciner 

COVID-19 vaccine Valneva er en inaktiveret vaccine, som indeholder den originale Wuhan-stamme dyrket på Vero-celler, inaktiveret, adsorberet på aluminiumhydroxid og adjuveret med cytosinfosfuguanin (CpG 1018). Da vaccinen indeholder andre overfladeproteiner end Spike-protein kan der induceres humoralt og cellulært immunrespons mod andre overfladeproteiner, hvilket kan bidrage til beskyttelse mod COVID-19. 

 

Da Nuvaxovid og Covid-19 vaccine Valneva kun er godkendt til primærvaccination har man valgt ikke at tages disse i brug i det officielle vaccineprogram. 

Præparater

Virksomme stoffer Navn
Tozinameran (COVID-19 mRNA-vaccine)Riltozinameran (COVID-19 mRNA-vaccine)Tozinameran (COVID-19 mRNA-vaccine)Famtozinameran (COVID-19 mRNA-vaccine)Tozinameran (COVID-19 mRNA-vaccine)Tozinameran (COVID-19 mRNA-vaccine)Famtozinameran (COVID-19 mRNA-vaccine)Tozinameran (COVID-19 mRNA-vaccine) Comirnaty, komb., Pfizer
COVID-19 adjuveret vaccine COVID-19 Vaccine (inactivated, adjuvanted) Valneva, Valneva
COVID-19 vektorbaseret vaccine (adenovirus Ad26) COVID-19 Vaccine Janssen, Janssen
COVID-19 adjuveret vaccine Nuvaxovid, Novavax
Elasomeran (COVID-19 mRNA-vaccine), Imelasomeran (COVID-19 mRNA-vaccine)Elasomeran (COVID-19 mRNA-vaccine)Elasomeran (COVID-19 mRNA-vaccine)Imelasomeran (COVID-19 mRNA-vaccine)Davesomeran Spikevax, komb., Moderna
COVID-19 vektorbaseret vaccine (adenovirus) Vaxzevria, AstraZeneca
COVID-19 adjuveret vaccine VidPrevtyn Beta, Sanofi