Vacciner mod COVID-19

 

På nuværende tidspunkt (November 2021) er der godkendt 4 vacciner mod COVID-19 i Danmark, men flere vacciner er under udvikling i Europa.  

 

Næsten alle patienter med COVID-19 (95 %) udvikler neutraliserende antistoffer, som er rettet mod et S-protein (Spike-protein), som findes på overfladen af virusset. Disse antistoffer beskytter patienten mod infektion. Næsten alle vacciner, der er under udvikling, bruger derfor dette S-protein som antigen til at danne beskyttende antistoffer. 

 

mRNA vacciner  

Comirnaty (Pfizer/BioNTech) og COVID-19 Vaccine Moderna er det, man kalder for mRNA-vacciner. mRNA-vaccine indeholder hverken aktivt eller inaktivt virus. Det vil sige, at der ikke er risiko for infektion ved vaccination. ”Vaccineantigenet” består af en genetisk kode (mRNA), som genkendes af kroppens immunsystem, som derefter danner beskyttende antistoffer.  

 

Vektorbaserede vacciner  

I vektorbaserede vacciner indsættes den genetiske kode for S-protein i et virus, der ikke giver sygdom. Koden betyder, at cellerne kortvarigt vil danne S-protein, som vil aktivere kroppens immunsystem og producere beskyttende antistoffer. 

I COVID-19 Vaccine AstraZeneca anvendes et chimpanse-adenovirus, og i COVID-19 Vaccine Janssen anvendes et menneskeligt adenovirus. Begge virusser er inaktive, og man får ikke en virus-sygdom efter vaccination.  

 

Beskyttelse (Immunitet) 

Ingen vaccinen giver 100 % beskyttelse mod COVID-19, derfor er det vigtigt at man fortsætter med at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, selvom man er færdigvaccineret.  

 

Den fulde beskyttelse har man 7 dage efter 2. dosis af Comirnaty (Pfizer) og 14-15 dage efter vacciner fra Moderna og AstraZeneca. Ved vaccinen fra Janssen skal man kun have et stik og har fuld immunitet efter 14 dage.  

 

På baggrund af det, man ved i dag, vurderer Sundhedsstyrelsen, at næsten alle har beskyttende immunitet i mindst 12 måneder, når man færdigvaccineret. Der er kun set COVID-19 hos under 1 % af færdigvaccinerede.  

 

En nylig rapport fra Statens Serum Institut har vist, at vaccinerne giver omkring 70 % beskyttelse mod at blive smittet med SARS-CoV-2, mens beskyttelsen mod COVID-19, som kræver indlæggelse, var over 90 %. Så hvis man er vaccineret og alligevel bliver smittet med SARS-CoV-2, vil de fleste få et mildt forløb. Sagt på en anden måde har ikke-vaccinerede ca. 3 gange større risiko for at blive smittet, og 10 gange større risiko for at få alvorlig sygdom og blive indlagt.  

 

Udover at vaccinerne nedsætter risikoen for at blive smittet med COVID-19, har vaccinerede personer en lavere virusmængde end ikke-vaccinerede. Det betyder, at ikke-vaccinerede har 2-3 gange større risiko for at smitte andre end færdigvaccinerede. Samlet betyder det, at ikke-vaccinerede bidrager 6-9 gange mere til smittespredning end vaccinerede.  

Præparater

Virksomme stoffer Navn
COVID-19 mRNA-vaccine (indkapslet i lipid-nanopartikler) Comirnaty, Pfizer
COVID-19 vektorbaseret vaccine (adenovirus) COVID-19 Vaccine AstraZeneca, AstraZeneca
COVID-19 vektorbaseret vaccine (adenovirus Ad26) COVID-19 Vaccine Janssen, Janssen
COVID-19 mRNA-vaccine (indkapslet i SM-102 lipid-nanopartikler) COVID-19 Vaccine Moderna, Moderna