Hårtab

Revideret: 13.01.2022

Hvad er Hårtab?

Hårtab (androgen alopeci) er et fænomen, som de fleste mænd vil opleve. Det er ikke en egentlig sygdom, men nogle mænd føler sig så generet af hårtab, at de ønsker behandling for det. Håret bliver først tyndt i tindingen og panderegionen. Senere breder udtyndingen sig til issen, og hårgrænsen rykker fra panden længere og længere bagover.

Hos kvinder er hårtabet mere diffust, og det bliver ikke så udtalt som hos mænd. Hårtabet hos kvinder er mest lokaliseret til toppen af hovedet. Det er også ret almindeligt og viser sig som en udtynding af håret fortil og midt på hovedet.

Pletskaldethed (alopecia areata) er en sygelig form for hårtab, som skyldes en betændelsesreaktion omkring hårsækkene, og som bevirker, at hårene går til grunde. Typisk opstår der en eller flere runde eller ovale områder, hvor håret falder af. Den bare plet kan opstå overalt på hovedet. I sjældne tilfælde falder al håret af hovedet (alopecia totalis). 

Hvordan forløber sygdommen?

Det almindelige hårtab begynder som regel i 30-50-års-alderen. Hårtabet bliver normalt mere udtalt med alderen og fører mange mænd til skaldethed. Som regel efterlades dog en hårkrans formet som en hestesko med normal behåring i nakken og ved ørerne. Hos kvinder er det normale hårtab knap så udtalt, og det fører normalt ikke til skaldethed. I modsætning til hårtabet hos mænd bevarer kvinderne ofte den forreste hårgrænse og udvikler ikke høje tindinger.

Hos omkring halvdelen af patienter med pletskaldethed forsvinder den bare plet af sig selv i løbet af et år. Det kan dog ske, at der opstår nye bare pletter i hovedbunden. 

Hvem får sygdommen?

Almindeligt hårtab begynder som regel i 30-50-års-alderen og er mest almindeligt blandt mænd.
Pletskaldethed starter ofte i 20-40-års-alderen, og denne form er lige almindelig blandt mænd og kvinder.
Du kan også forbigående tabe håret, hvis du er i behandling med kemoterapi

Hvad er årsagen til hårtab?

Almindeligt hårtab er arveligt og skyldes en påvirkning af det mandlige kønshormon testosteron, der får hårsækkene til at skrumpe og afkorter hårets vækstfase. Håret bliver tyndere og tyndere, og senere holder hårvæksten helt op. 
 

Årsagen til pletvist hårtab skyldes formentlig, at kroppen danner et antistof, der er rettet mod hårsækkene. Arvelige forhold har betydning, og der er øget risiko hos nære slægtninge. 
I nogle tilfælde kan pletvis skaldethed opstå på grund af svampeinfektion i hovedbunden.
Hos patienter i kemoterapi kan hårtab opstå som en bivirkning til behandlingen. Denne form for hårtab er midlertidig, dvs. hårvæksten vender tilbage, når behandlingen er overstået. 

Undersøgelser ved hårtab

Normalt er der ingen grund til at foretage særlige undersøgelser ved hårtab.

Ved pletskaldethed bør du altid kontakte din læge for at blive undersøgt nærmere. Denne form for hårtab kan skyldes en svampeinfektion i hovedbunden.

Behandling af hårtab

Hårtab er et normalt fænomen og bør normalt ikke behandles med medicin. Hos nogle personer bliver det dog et stort kosmetisk problem, og så kan man forsøge medicinsk behandling.

Medicinsk behandling
Medicinsk behandling af hårtab kan enten være som tabletbehandling med finasterid eller som lokalbehandling af hovedbunden med minoxidil: 

  • Finasterid virker ved at hæmme testosterons påvirkning af hårsækkene, og denne behandling er forbeholdt mænd. Du bør starte behandling i de tidligste stadier af hårtabet, inden hårsækkene er gået helt til grunde. En del mænd vil opnå ny vækst af hår, og flertallet vil opleve, at hårtabet standses. Du skal fortsætte behandlingen uden pauser, for at effekten forbliver. Hvis du stopper med behandling, taber du håret igen.
  • Både mænd og kvinder kan behandles lokalt i hovedbunden med minoxidil, som virker ved at øge blodforsyningen til hårsækkene. 8 ud af 10 personer vil efter 2 måneder opleve, at hårtabet standses. Ca. 4 ud af 10 personer oplever en kosmetisk tilfredsstillende effekt efter behandling i 4-12 måneder. Hvis du stopper med behandling, taber du håret igen.

 

Pletskaldethed forsvinder ofte af sig selv. Er der store bare områder, kan du blive behandlet med medicin, der enten fremmer hårvæksten eller hæmmer betændelsesprocesser i hovedbunden (binyrebarkhormon). Nogle læger vælger at behandle med såkaldt PUVA lysbehandling.
Hvis det pletvise hårtab skyldes en svampeinfektion behandles med medicinsk shampoo mod svamp. 

 

Transplantation 

Hårtransplantation er en kirurgisk behandling, hvor lægen flytter hår og hårsække fra nakken op på hovedet. Denne metode egner sig bedst til tilfælde, hvor hårtabet er begrænset til den forreste del af hovedet. 

Lægemidler

Binyrebarkhormoner til anvendelse på huden

Binyrebarkhormoner hæmmer betændelsesreaktionen (inflammationen) ved en lang række hudsygdomme herunder eksem. Når inflammationen hæmmes, aftager rødme, kløe og irritation i huden.

Hudmidler med binyrebarkhormoner inddeles i fire grupper efter, hvor kraftig virkningen er: 

  

Binyrebarkhormoner virker kun på symptomerne og ikke på selve årsagen til symptomerne. De bør kun anvendes i begrænset tid. Hvis der også er infektion i huden med bakterier eller svamp, skal man anvende kombinationspræparater, som ud over binyrebarkhormon indeholder lægemidler mod disse infektioner. 

Stærkt virkende og meget stærkt virkende midler

Medicinsk shampoo

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)