Hysterosalpingografi

Revisionsdato: 25.08.2017

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

En hysterosalpingografi, (hystra = livmoder, salpinx = æggeleder) er en røntgenundersøgelse af livmoderen og æggelederne. Undersøgelsen udføres hos kvinder, som har problemer med at blive gravide. Undersøgelsen kan afklare, om deres barnløshed skyldes forandringer i selve livmoderen eller manglende passage gennem livmoderen eller begge æggeledere. 

Hvad er røntgen?

Røntgenstråler er elektromagnetiske bølger ligesom almindeligt lys, men med så kort bølgelængde at det kan trænge gennem kropsvæv. Strålerne sendes fra et røntgenrør gennem patienten til en plade med en fotografisk film. Billederne gemmes i elektronisk form. 

Der fremkommer sort-hvide billeder af det område, som er belyst. Knogler vil ses som hvide skygger, mens bløddele, fx tarme og lunger, vil ses som mørkegrå skygger. Til nogle undersøgelser skal der bruges et kontraststof, for at man kan skelne de enkelte bløddele fra hinanden. 

 

Røntgenstråling er radioaktiv stråling og kan derfor være farligt. De mest strålefølsomme celler sidder i æggestokke og testikler. Man beskytter derfor æggestokke og testikler med en blykappe, hvis du skal røntgenfotografes i et område i nærheden af underlivet. 

Det personale (radiografer), som skal foretage røntgenundersøgelsen, forlader rummet under undersøgelsen, eller bruger blyforklæder, for at undgå at blive udsat for for meget stråling. Man vil altid vælge undersøgelser, som giver patienten den lavest mulige stråledosis.  

Hvad kan undersøgelsen vise?

Ved en normal hysterosalpingografi er livmoderen hul og uden polypper, skillevægge eller muskelknuder. 

Æggelederne skal fremstå som lange tynde rør, der udvider sig ud mod æggestokkene. Der skal gerne ses et bestemt relief af slimhindefolder ude i den yderste del af æggelederne. Man skal endvidere kunne se, hvordan væsken strømmer ud i bughulen omkring æggestokkene. 

Selve æggestokkene kan ikke ses på en hysterosalpingografi. 

 

Livmoder 

 

Røntgenbillederne kan vise flere forandringer. Livmoderhulheden kan være unormal, fx ved at kun den ene side er udviklet, eller at der er slimhindepolypper, en skillevæg eller muskelknuder i væggen. Livmoderen kan også være direkte misdannet. 

Røntgenbilledet kan også vise, om æggelederne er tilstoppede, og om tilstopningen fx sidder ved den inderste del af æggelederne ved overgangen til livmoderen eller i den yderste del, hvor æggene skal optages fra æggestokkene ved ægløsningen. 

Hvordan foregår undersøgelsen?

Undersøgelsen foretages bedst lige efter menstruation. Det bedste tidspunkt er omkring 7. - 12. dag i menstruationscyklus, hvor 1. dag er den dag, hvor menstruationen begynder. Undersøgelsen udføres på det tidspunkt for at sikre, at du ikke er tidligt gravid. 

 

Undersøgelsen udføres ved, at du lægger dig på et leje med benholdere, som ved en almindelig gynækologisk undersøgelse. Derefter afvaskes du i skeden og omkring livmoderhalsen. Herefter føres et lille tyndt plastik kateter op igennem livmoderhalsen, hvorefter der indsprøjtes en smule kontrastvæske, som kan ses på et røntgenbillede. Der tages herefter et par røntgenbilleder, der viser, hvordan væsken fordeler sig i livmoderen, og hvordan den strømmer ud gennem æggelederne. 

 

Undersøgelsen udføres på private røntgenklinikker og på røntgenafdelinger på visse regionssygehuse. Du skal henvises af din egen læge eller gynækolog. 

 

Hvor lang tid tager undersøgelsen? 

Undersøgelsen tager normalt ca. ½ time. 

 

Gør det ondt? 

Før undersøgelsen får du en beroligende tablet, da det kan gøre lidt ondt at få udført en hysterosalpingografi, specielt hvis der ikke er passage gennem dine æggeledere. 

 

Må jeg køre bil til og fra undersøgelsen? 

Hvis du har fået beroligende medicin før undersøgelsen, eller hvis du føler dig utilpas og svimmel bagefter, bør du ikke køre bil hjem. 

 

Er der noget, jeg skal passe på med bagefter? 

Hysterosalpingografi medfører en lille risiko (< 1 %) for underlivsbetændelse. Symptomer på underlivsbetændelse er smerter i underlivet og feber i dagene efter undersøgelsen. En lille smule blødning efter undersøgelsen er normalt. 

Hvordan forbereder jeg mig?

Det er ikke nødvendigt at være fastende, men det er en fordel, hvis du aftenen før undersøgelsen har taget et afføringsmiddel, så din tarm er tom. Herved undgås, at fyldte tarme "skygger" for røntgenbilledet. 

Særlige hensyn

Du må ikke have Klamydia, når du bliver undersøgt, da det vil øge risikoen for, at du får underlivsbetændelse efter undersøgelsen. Du skal derfor testes for klamydia inden undersøgelsen. En klamydia-test er en podning fra din livmoderhals

 

Graviditet

Må ikke foretages.

Undersøgelsen må ikke udføres, hvis der er mulighed for, at du er gravid. En hysterosalpingografi udføres derfor altid i starten af en menstuationscyklus, ideelt fra ca. 7. - 12. cyklusdag. 

Amning

Kan foretages

Hvordan får jeg svar på undersøgelsen?

Svar på undersøgelsen 

Det er væsentligt at vide, at en hysterosalpingografi kan give falske fund. Fx vil en hysterosalpingografi enkelte gange vise, at æggelederne synes tilstoppede inde ved afgangen fra livmoderen, men hvor det viser sig ved en efterfølgende kikkertundersøgelse (laparoskopi), at der faktisk er passage. Man taler da om et falsk positivt fund. 

I de fleste tilfælde vil du også kunne se svaret på sundhed.dk eller minsundhedsplatform.dk (Region Hovedstaden og Region Sjælland), hvor du logger på med NemID. 

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel. 

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale, SMS, mail eller brev)
  • Hvem giver mig svar?
  • Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen.

Vil du vide mere?

Se også Tema om kønssygdomme

Forfattere/Referenter