Forkølelsessår
Hvad er Forkølelsessår?
Forkølelsessår (herpes labialis) er en betændelse, som skyldes herpesvirus. Forkølelsessår sidder oftest på læberne.Symptomer
Et udbrud af forkølelsessår begynder gerne med, at det stikker og prikker i huden. Derefter får du små blærer, som senere bliver til skorper. Et udbrud varer som regel 7-10 dage.Forkølelsessåret kommer ofte igen det samme sted. Det mest almindelige sted er på læberne, men forkølelsessår kan også sidde andre steder på kroppen.
Hvordan forløber sygdommen?
Et forkølelsessår heler på lidt over 1 uge og efterlader ikke ar.Hvem får sygdommen?
Alle kan få forkølelsessår. Tre ud af fire danskere har haft forkølelsessår, og cirka hver tredje får forkølelsessår igen og igen, tit det samme sted på læben.
Du er som regel blevet smittet som barn; derefter gemmer virus sig og "sover" i dine nerverødder. Det kan så blive vækket op på ny, fx efter en forkølelse (heraf navnet "forkølelsessår") eller en influenza. Det kan også være efter, du har opholdt dig meget i solen, da kraftigt sollys kan give udbrud.
Hvordan smitter forkølelsessår?
Når du har et herpes-udbrud, kan du smitte andre. Du smitter ved, at noget væske fra blærerne/såret kommer på en andens hud eller læbe. Det kan ske enten ved kys eller ved, at du piller i såret og derefter rører ved en andens læber (slimhinde). Undgå at smitte andre, dvs. du skal ikke kysse, når du har forkølelsessår, og du skal lade være med at pille i det.
Læs artiklen om "Håndvask eller sprit?"
Forkølelsessår kan også smitte ved oralsex, eller hvis du har virus på fingrene, så den smittede får herpes på kønsorganerne med herpesvirus type I. Se også Tema om kønssygdomme.
Hvad er årsagen til forkølelsessår?
Forkølelsessår skyldes betændelse med herpes simplex type I-virus.Undersøgelser ved forkølelsessår
Lægen kan som regel stille diagnosen uden at tage prøver - ud fra sårets udseende og det, at såret kommer igen samme sted.Hvis der er tvivl, kan lægen tage noget materiale fra såret med en vatpind og sende det til et laboratorium. Efter et par dage kan laboratoriet sige, om det er et forkølelsessår.
Specielle forhold hos børn
Et barn bliver som regel smittet ved at blive kysset af en voksen, der har et forkølelsessår. Den voksne kan også have pillet sig i såret og dermed have virus på fingrene. Pas derfor på med at smitte børn, hvis du har forkølelsessår. Når du får det første forkølelsessår, kan udbruddet være meget voldsomt, og du kan få sår inde i munden.
Læs Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge.
Behandling af forkølelsessår
Hvad kan du selv gøre?
Hvis du ved, at du får udbrud af forkølelsessår af kraftigt sollys, kan du bruge solcreme med en høj beskyttelsesfaktor.
Medicinsk behandling
Når du mærker, at du er ved at få et udbrud, kan du smøre stedet med en creme, der modvirker herpesvirus. Jo tidligere, du begynder at bruge cremen, jo bedre virker den.
Hvis du har haft et meget kraftigt udbrud, eller du har meget hyppige udbrud, kan det være nødvendigt, at du får tabletter mod sygdommen.
Lægemidler
Aciclovir og valaciclovir

Herpesvirus, som bl.a. giver forkølelsessår og sår på kønsorganerne, kan behandles med aciclovir eller valaciclovir.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|
Andre midler mod forkølelsessår

Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|