Abekopper

Revideret: 04.07.2022

Hvad er Abekopper?

Abekopper (monkeypox eller hMPXV) er en virus-sygdom. Der findes to forskellige slags abekoppe-virus, en centralafrikansk og en vestafrikansk variant.  

 

Virus blev fundet første gang i 1958 hos en gruppe aber, som var transporteret fra Afrika til Danmark til brug som forsøgsdyr. Deraf navnet abekopper. 

 

WHO erklærede i 1980 kopper for udryddet, og man stoppede derfor med at vaccinere mod kopper. Det er muligvis årsagen til, at abekopper er begyndt at sprede sig, da vaccinen mod kopper også beskyttede mod abekopper. 

 

Der har siden maj 2022 været et udbrud af abekopper i Europa med mere end 1.000 bekræftede tilfælde. Heraf 23 tilfælde i Danmark. Størstedelen af tilfældene er set hos unge mænd, som har sex med mænd (MSM).  

 

De danske sundhedsmyndigheder forventer ikke, at smitten breder sig i samfundet, og danskerne behøver generelt ikke at bekymre sig. Man følger dog udbruddet nøje, da det er første gang, at der er større smittespredning uden for Afrika. 

Symptomer

Symptomerne ved abekopper er feber, kulderystelser, hovedpine, træthed, muskelsmerter og hævede lymfeknuder efterfulgt af et udslæt med blærer. Udslættet hos syge i Afrika begynder oftest i ansigtet og breder sig til kroppen, hænder, ben og fødder. Ved det aktuelle udbrud i Europa sidder hududslættet typisk på kønsorganerne. 

Hvordan forløber sygdommen?

Symptomerne begynder 5-21 dage efter, man er blevet smittet. Det starter med feber, ondt i hovedet og muskler og efter 1-3 dage får man et udslæt med blærer. 

De fleste bliver raske i løbet af 2-4 uger. 

 

Dødeligheden af abekopper er 1-10 ud af 100 mennesker i Afrika. Ved det aktuelle udbrud i Europa er der ikke rapporteret om dødelige tilfælde eller alvorlig sygdom. 

Hvem får sygdommen?

Man kan blive smittet ved tæt kontakt med en anden person, som har abekopper i udbrud. 

Hvordan smitter abekopper?

Smitte med abekopper kan ske fra dyr til mennesker, men også fra menneske til menneske. Smitte mellem mennesker sker ved tæt kontakt med personer typisk inden for samme husstand. Man bliver smittet via hoste og opspyt eller ved tæt kontakt med kropsvæsker (hud mod hud) eller indirekte gennem sengetøj m.v.  

 

Personer uden symptomer smitter ikke, og der er derfor gode muligheder for at forhindre smittespredning. 

Hvad er årsagen til abekopper?

Abekopper skyldes et orthopox-virus, som er nært beslægtet med koppevirus (variola), ko-kopper og vaccinia-virus. 

Undersøgelser ved abekopper

Diagnosen stilles ved påvisning af abekoppevirus ved podning eller undersøgelse af væske fra blærer med en PCR-test. 

Behandling af abekopper

Hvad kan du selv gøre? 

Du kan undgå at komme i tæt kontakt med personer med udbrud af abekopper. 

 

Vaccination 

Der er markedsført vacciner mod abekopper i dele af Europa og USA, men endnu ikke i Danmark. 

 

I Storbritannien har man tidligere brugt en vaccine, Imvanex, til personer med høj risiko for smitte med abekopper. De danske myndigheder har købt 3.000 doser Imvanex, og der er på nuværende tidspunkt vaccineret fire personer. 

 

Medicinsk behandling 

Man kan lindre ubehaget ved feber og hududslættet. Der findes to antivirale midler mod abekopper, tecovirimat og brindicifovir. Lægemidlerne er ikke markedsført i Danmark, og på nuværende tidspunkt ved man ikke om lægemidlerne vil blive tilgængelige. 

Forfattere