Piskesmæld

Revideret: 02.12.2021

Hvad er Piskesmæld?

Piskesmæld (engelsk: whip-lash) er en overstrækning eller forstuvning af muskler og ledbånd i nakken.

Symptomer

Du får typisk smerter og nedsat bevægelighed i nakken samt hovedpine inden for de første døgn efter uheldet. 

Hvordan forløber sygdommen?

I langt de fleste tilfælde vil smerter og øvrige symptomer aftage i løbet af uger til måneder. Få procent får dog vedvarende gener, evt. ledsaget af mere udbredte - og svært forklarlige - symptomer: snurren i armene, nedsat hukommelse og koncentration, søvnforstyrrelser, træthed og manglende seksuel lyst.

Hvem får sygdommen?

Alle kan rammes af piskesmæld.

Hvad er årsagen til piskesmæld?

Piskesmæld opstår ved en pludselig kraftpåvirkning af halsens og nakkens bløddele, typisk i forbindelse med bilulykker, men også ved andre uheld, fx hovedudspring på for lavt vand.

Undersøgelser ved piskesmæld

Lægen stiller diagnosen på baggrund af påvirkningens art og ovennævnte symptomer. Yderligere undersøgelser er i så fald ikke nødvendige. Røntgenundersøgelse, CT- og MR-scanning vil typisk ikke vise forandringer.  

 

Hvis du har svære nakkesmerter, føleforstyrrelser, kraftnedsættelse, eller hvis armene føles tunge, vil lægen sende dig til yderligere undersøgelser, ofte røntgen, evt. CT-scanning eller MR-scanning. 

Behandling af piskesmæld

Hvad kan du selv gøre? 

Det er vigtigt, at du hurtigt genoptager dine vanlige aktiviteter. Nakkeøvelser, evt. efter instruktion af fysioterapeut, kan være en hjælp. Sengeleje og brug af halskrave forlænger sygdomsforløbet. Der er ikke dokumenteret effekt af kiropraktorbehandling, som snarere kan forværre og forlænge symptomerne. 

 

Medicinsk behandling
Svage smertestillende midler og gigtmidler af NSAID-typen kan anvendes i kortere tid. 

  

Hvis du har flere spørgsmål om din sygdom, kan du kontakte Gigtforeningen

Forfattere