Vandvorter

Revideret: 21.11.2022

Hvad er Vandvorter?

Vandvorter, også kaldet molluskler (Molluscum contagiosum), er en almindelig infektion med virus i huden.  

Symptomer

Vandvorter viser sig ved, at der kommer små, glatte halvkugleformede hudfarvede knopper, hvor der i midten er en lille indtrækning. Knopperne bliver sjældent større end 3-4 mm. Antallet varierer fra få til 30-40 vandvorter. De sidder oftest på bagdelen, arme og krop.

Hos nogle børn opstår en eksem-reaktion omkring vandvorterne, såkaldt "mollusk-eksem". Dette eksem kan give kløe i området, som kan blive rødt og betændt på grund af bakterier som stafylokokker. 

Hvordan forløber sygdommen?

De fleste børn slipper af med vandvorterne i løbet af 12 måneder. Der kan derfor være god grund til, at man ser tiden an uden behandling, hvis der kun er få vandvorter, og de sidder på områder, som andre børn ikke direkte kommer i berøring med.

Hos børn med mange vandvorter og børn, hvor der opstår komplicerende infektion på grund af kløen i huden, kan der være grund til at give behandling. Det samme gælder voksne med molluskler ved kønsdelene, hvor man ofte vil vælge at behandle, så yderligere spredning af infektionen undgås.  

Hvem får sygdommen?

Både børn og voksne kan smittes. Børn med astma-eksem kan have en øget tilbøjelighed til at blive ramt af sygdommen.

Hvordan smitter vandvorter?

Infektionen skyldes et virus (Pox-virus), som smitter ved direkte berøring fra person til person. Sygdommen ses overvejende hos småbørn, men også som en seksuelt overført infektion på ydre kønsdele hos voksne.  

 

Børn smittes ofte af andre børn i enten daginstitution eller af søskende i hjemmet. Voksne kan smittes ved samleje og sjældnere fra børn, der har vandvorter.
Der vil ofte gå 1-2 måneder, fra man smittes, til vandvorterne dukker op. 

Læs mere om håndhygiejne og eventuelt Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Hvad er årsagen til vandvorter?

Sygdommen skyldes en infektion med Pox-virus.

Undersøgelser ved vandvorter

Lægen kan stille diagnosen ved at se de karakteristiske forandringer i huden.

Behandling af vandvorter

Vandvorter kan fjernes med en lille skarp-ske, efter at huden er blevet bedøvet med lokalbedøvende creme. Hos voksne kan man vælge at fryse let på vandvorterne med flydende kvælstof.  

 

Hvad kan jeg selv gøre? 

Ved voksne og børn over 2 år kan man ætse vandvorterne ved forsigtigt at pensle dem med en 10 % kaliumhydroxid kutanopløsning (Molusk), som kan fås i håndkøb på apoteket. Følg nøje brugsvejledningen i pakken. 

Forfattere

Carsten Sand (Forfatter)