Kolik
Hvad er Kolik?
Man taler om kolik, når et spædbarn - dagligt eller næsten dagligt og ofte på samme tidspunkt af døgnet - græder utrøsteligt gennem flere timer. Man ved ikke, hvorfor barnet græder, men man tror, at det skyldes mavesmerter, da barnet trækker benene op under sig og knytter hænderne.Symptomer
Anfald af kolik kommer typisk i løbet af de første 3-4 uger af barnets levetid. Under anfald skriger barnet højlydt i nogle timer, det er helt utrøsteligt, og det er typisk, at anfaldene optræder på samme tidspunkt, oftest 1-2 gange i døgnet. Under anfald trækker barnet fødderne op under sig. Afføringen er som regel helt normal, og barnet har ikke feber.
Hvordan forløber sygdommen?
Symptomerne starter i løbet af barnets første levemåned og går over af sig selv, når barnet er omkring 3 måneder gammelt. Det er derfor, tilstanden også kaldes tremåneders-kolik.Hvem får sygdommen?
Op til 15 %, dvs. 15 ud af 100 spædbørn har perioder med kolik.
Hvad er årsagen til kolik?
Der findes mange teorier, men årsagen til kolik er ukendt. Man har kaldt det kolik, fordi man mente, at smerterne stammede fra kramper i tarmene. Nogle mener, at symptomerne skyldes moderens indtagelse af komælk. Andre mener, at smerterne skyldes små ledskred i ryggen, hvilket har ført til, at en del børn med kolik er blevet behandlet hos en kiropraktor.
Undersøgelser ved kolik
Der findes ingen undersøgelser som kan vise, at barnet lider af kolik, men det er vigtigt, at man ikke overser andre sygdomme som tarmslyng pga. indeklemt brok.
Specielle forhold hos børn
Sygdommen optræder kun hos spædbørn.Behandling af kolik
Da man ikke kender årsagen, findes der heller ingen effektiv behandling, der virker hos alle. Det hjælper normalt ikke, at moderen holder sig fra mælkeprodukter, og behandling ved kiropraktor har ikke vist sikker effekt. Der er imidlertid mange gode råd til forældre med børn med kolik.
Børn med kolik falder ofte lidt mere til ro, hvis de bliver båret omkring på armen og mærker varmen fra den voksnes krop. Det hjælper som regel også at rokke dem lidt frem og tilbage i vuggen. Massage af barnets mave kan også hjælpe på symptomerne. Når man masserer, bør man føre hånden rundt med uret, fordi det er den vej, tarmindholdet bevæger sig i tyktarmen inde i barnets mave, og ved massagen stimulerer man barnet til at komme af med tarmluften.
Der findes ingen lægemidler, som har vist sig at have overbevisende effekt mod kolik. Man kan forsøge med simeticon, som har en skumdæmpende virkning på tarmindholdet. Midlet optages ikke fra tarmen og påvirker ikke organismen. Simeticon er markedsført som såkaldte frihandelsvarer (det vil sige varer, der ikke er lægemidler) og kan købes på apoteket og i almindelige dagligvareforretninger.