Betændelse i fingre og negle

Revideret: 13.12.2022

Hvad er Betændelse i fingre og negle?

Betændelse i en finger kaldes også en bullen finger (panaritium) - betændelsen sidder ofte omkring neglen (paronycion). Betændelsen skyldes bakterier, ofte Staphylococcus aureus.  

Symptomer

Hvis du får betændelse i en finger, mærker du først smerter, og der kommer rødme omkring stedet, hvor betændelsen sidder. I takt med, at betændelsen udvikler sig, bliver smerterne værre, og området bliver mere rødt, varmt og hævet.

Betændelsen kan trække sig sammen til en byld (absces), som viser sig som et lille gult område i midten af det røde. Du kan få feber, og betændelsen kan eventuelt sprede sig til lymfebanerne og give røde striber op ad armen og hævede lymfeknuder i armhulen.

Hvis der går hul på bylden enten af sig selv eller ved, at lægen prikker eller skærer hul med et sterilt instrument, vil betændelsen løbe ud, og smerterne aftage meget hurtigt. 

Hvordan forløber sygdommen?

Betændelse i en finger er en ubehagelig og smertefuld tilstand, der dog som regel går over i løbet af 5-10 dage. Hvis der går hul, og betændelsen løber ud, bliver du rask igen. Sjældent kan bakterien gå i blodet og give blodforgiftning og sprede sig videre til knoglerne og give betændelse her (ostitis) eller til hjerteklapperne (endocarditis).  

Hvem får sygdommen?

Alle kan få betændelse i en finger.  

Hvordan smitter betændelse i fingre og negle?

Betændelsen skyldes en meget almindeligt bakterie Staphylococcus aureus. Bakterien findes oftest i næseborene. Du bliver smittet ved, at bakterien kommer ned i et lille sår, en neglerod eller i noget eksem på fingeren. 

Hvad er årsagen til betændelse i fingre og negle?

Betændelse i en finger - en bullen finger - skyldes bakterier, oftest en stafylokok, Staphylococcus aureus

Specielle forhold hos børn

Børn kan også få betændelse i fingre og negle. Hvis der går hul, og betændelsen løber ud, kan barnet let smitte sig selv og andre, som så får bylder eller børnesår. Sørg derfor for, at området er rent, og klip barnets negle, så det ikke så let kradser sig og får betændelse andre steder. 

Behandling af betændelse i fingre og negle

Hvad kan du selv gøre? 

Du kan nedsætte risikoen for at få betændelse i en finger ved at undgå flossede neglerødder. Tør hud, eksem og vådt arbejde (fx fiskere eller personer, som ofte må vaske hænder) giver øget tendens til betændelse i fingrene. Brug derfor fugtighedscreme, hvis du har tør hud, eller brug tætte handsker og tør fingrene godt, hvis du arbejder meget i vand. Læs også artiklen "Håndvask eller sprit?"
Ved de første tegn på betændelse skal du holde området rent og bade den betændte finger i varmt sæbevand. Hvis du har sukkersyge, skal du passe på, at vandet ikke er for varmt.

Hvis der har dannet sig en byld, kan lægen prikke hul ved at bruge en steril nål eller kniv, så betændelsen kan løbe ud. Der er mange bakterier i betændelsen, så du skal holde området rent, så du ikke smitter andre. Du kan også "smitte dig selv", hvis du har stafylokokker på fingeren og piller i fx et sår, så der opstår sårinfektion her.

Bakterierne kan også danne et giftstof, som kan give madforgiftning. Du skal derfor være meget omhyggelig, hvis du skal lave mad. Hvis du arbejder med at lave mad til andre, må du sygemeldes, indtil der ikke er mere betændelse.

Medicinsk behandling 

Lægen kan give dig et antibiotikum, som virker på stafylokokker. 

Lægemidler

Penicillinasestabile penicilliner

Dicloxacillin og flucloxacillin kaldes de penicillinasestabile penicilliner. De er modstandsdygtige over for bakteriernes penicillinase, som ødelægger penicillinets virkning. De kan derfor anvendes ved infektioner med fx stafylokokker, der ofte er resistente over for de andre penicilliner.

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)