Brystbetændelse

Revideret: 13.01.2022

Hvad er Brystbetændelse?

Brystbetændelse (mastitis) er en tilstand med ømme, varme og røde knuder i brystet. Sygdommen ses hyppigst i forbindelse med amning.

Symptomer

Du får ømme, varme og spændte knuder i brystet, og brystet bliver helt hårdt og opsvulmet. Du kan også få feber, kulderystelser og føle dig utilpas. Hvis betændelsen skyldes bakterier, kan dine lymfeknuder i armhulen blive ømme og spændte. 

Hvordan forløber sygdommen?

Sygdommen går som regel over af sig selv uden at efterlade komplikationer.

Hvem får sygdommen?

Det er mest kvinder, der ammer, som får brystbetændelse.

Hvad er årsagen til brystbetændelse?

Årsagen til brystbetændelse er næsten altid en ophobning af mælk i mælkekirtlerne pga. tilstopning af mælkegangene. Rifter i brystvorten og tryk mod brystet kan medføre en tilstopning af mælkegangene. Tilstopning kan også skyldes forkert sutteteknik og uregelmæssig amning med for lange pauser imellem.
Når mælkegangene er tilstoppede, er der øget risiko for, at der trænger bakterier ind i brystvævet (bakteriel mastitis). Du kan også få brystbetændelse, selvom du ikke ammer, idet betændelsen kan komme ind i brystet gennem sår på brystvorterne. 

Undersøgelser ved brystbetændelse

Lægen kan se, at det er brystbetændelse. I nogle tilfælde vil lægen tage en bakterieprøve (en podning) fra brystvorten.

Behandling af brystbetændelse

Hvad kan jeg selv gøre? 

Det er vigtigt, at du fortsætter amningen ved brystbetændelse for at stimulere mælkeproduktionen og for at tømme brystet for mælk. Det er afgørende at få tømt brystet helt, og derfor skal barnet ammes ved det betændte bryst først. Sørg for at sutteteknikken er i orden, så nedløbsrefleksen stimuleres. Skift evt. ammestillinger, så barnet kan tømme alle områder i brystet. 

Varme og massage af brystet kan hjælpe på tømningen. Det kan være en god ide at lægge en varmedunk mod det betændte bryst. Varmen er med til at åbne mælkegangene, så mælken bedre kan løbe ud. Det kan også være godt at tage et varmt bad for at varme det ømme område op. 

Hvis barnet ikke sutter ordentligt, kan du leje en brystpumpe, så brystet kan blive tømt. Det er vigtigt at lade brystvorterne tørre godt, inden du tager brystholder på igen, for at undgå, at der kommer bakterier til brystvorterne.
 

Medicinsk behandling 
Hvis brystet fortsætter med at være ømt, og du får feber, eller hvis du ikke ammer og har ømt bryst og feber, bør du kontakte lægen. Muligvis skal du have penicillin. 

Lægemidler

Svage smertestillende lægemidler

Svage smertestillende lægemidler indeholder paracetamol eller acetylsalicylsyre, evt. i kombination med caffein eller codein. 

 

Se: 

Smalspektrede penicilliner

Benzylpenicillin og phenoxymethylpenicillin er smalspektrede penicilliner. Benzylpenicillin findes til indsprøjtning, phenoxymethylpenicillin findes som tabletter, orale dråber o.l.
Smalspektrede penicilliner virker på få bakterietyper. De er især virksomme mod streptokokker, pneumokokker, meningokokker, borrelia-bakterier og syfilis-bakterier.

Smalspektret penicillin smager ikke godt, hvilket kan give problemer, når små børn skal behandles med penicillin i flydende form. Den grimme smag kan skjules ved at holde barnet for næsen og ved at blande dråber med fx yoghurt, kakaomælk eller cola. 

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)