Bleeksem

Revideret: 13.01.2022

Hvad er Bleeksem?

Bleeksem (bledermatitis) er en hudlidelse hos børn, der opstår, fordi huden påvirkes af urin og afføring i bleen.  

Symptomer

Huden bliver rød og irriteret, der kan komme små revner og væskende sår. Huden svier og gør ondt, og barnet skriger, når man skifter ble eller berører området. Ofte vil barnet ikke sove igennem om natten. Hvis der kun er rødme og irritation, hvor afføring og urin har ætset huden, er der sandsynligvis ingen svampeinfektion.
Hvis huden derimod også er rød og irriteret inde i folderne, hvor urin og afføring ikke når ind, kan det skyldes svamp.

Hvordan forløber sygdommen?

Bleeksem er generende, men ikke farlig, og hvis den behandles, går det hurtigt over. Hvis den ikke behandles, kan der komme betændelse i huden med svamp eller bakterier.

Hvem får sygdommen?

Bleeksem forekommer hyppigt, og alle blebørn kan få sygdommen. Børn, som i forvejen har hudproblemer (fx atopisk eksem), har størst risiko for at få bleeksem. 

Hvad er årsagen til bleeksem?

Den almindeligste årsag til bleeksem er, at urin og afføring har været i kontakt med huden for længe. Bakterierne i afføringen omdanner urinstof til ammoniak, som virker kraftigt irriterende på huden. Børn, der lever af modermælk, har mindre risiko for at få bleeksem end børn, der får mælkeerstatning. Afføringen hos børn på modermælk er syrlig, og det hæmmer dannelsen af ammoniak. 

Undersøgelser ved bleeksem

Lægen kan se, at der er bleeksem.

Behandling af bleeksem

Hvad kan jeg selv gøre? 

Det vigtigste er at tage bleen af barnet og lufte barnets numse. Man kan smøre huden med en beskyttende salve, fx zinksalve.
 

Lokalbehandling 

Hvis huden er meget rød og irriteret, kan det hjælpe at smøre med en creme eller salve, der indeholder et svagt binyrebarkhormon eller tjære. Ved mistanke om svampeinfektion skal man anvende et middel mod svamp.
Barnet skal skiftes hyppigt, og man bør undgå, at barnet ligger for længe med fyldt ble. 

Lægemidler

Tjæreholdige hudmidler

Virksomme stoffer Præparater

Binyrebarkhormoner til anvendelse på huden

Binyrebarkhormoner hæmmer betændelsesreaktionen (inflammationen) ved en lang række hudsygdomme herunder eksem. Når inflammationen hæmmes, aftager rødme, kløe og irritation i huden.

Hudmidler med binyrebarkhormoner inddeles i fire grupper efter, hvor kraftig virkningen er: 

  

Binyrebarkhormoner virker kun på symptomerne og ikke på selve årsagen til symptomerne. De bør kun anvendes i begrænset tid. Hvis der også er infektion i huden med bakterier eller svamp, skal man anvende kombinationspræparater, som ud over binyrebarkhormon indeholder lægemidler mod disse infektioner. 

Svagt virkende midler
Virksomme stoffer Præparater

Svampemidler ved bleeksem

Hvis der er mistanke om, at eksemet er inficeret med svamp, skal man anvende et middel mod svamp. De fleste svampemidler virker bredt, dvs. at de virker på mange forskellige svampe, men nogle svampemidler virker kun på en enkelt gruppe af svampe. 

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)