Skoldkopper

Revideret: 16.06.2020

Hvad er Skoldkopper?

Skoldkopper er en børnesygdom, som skyldes infektion med varicella zoster-virus.

Symptomer

Skoldkopper begynder med, at den syge får udslæt i ansigtet og på kroppen. Det breder sig til hårbunden, munden og især overarmene og lårene. Som voksen kan du få feber. 

Udslættet begynder som et par millimeter store, let forhøjede, kløende pletter, som i løbet af et par timer bliver til små blærer. De tørrer ind på et par dage, men samtidig kommer der nyt udslæt i løbet af 3-6 dage. Der er således udslæt, som lige er begyndt, samtidig med at der er indtørrede blærer. Det er meget forskelligt, hvor mange blærer du får. Jo flere blærer og jo højere temperatur, du får, desto dårligere har du det. Når den sidste blære er tørret ind, er sygdommen ved at være overstået. 

Hvordan forløber sygdommen?

De fleste bliver raske på 7-10 dage. Den mest almindelige komplikation er, at der går betændelse i de blærer, barnet har i huden. Betændelsen skyldes bakterier, fx stafylokokker. Betændelsen opstår, fordi blærerne klør, og barnet let kommer til at kradse hul på huden.
I sjældne tilfælde får man lungebetændelse eller hjernebetændelse med varicella zoster-virus. Efter et angreb af skoldkopper gemmer virus sig i nervesystemet, og hos nogle kan det senere bryde ud som helvedesild (herpes zoster).

Hvem får sygdommen?

Skoldkopper er en børnesygdom, men alle kan få skoldkopper. Du kan dog kun få skoldkopper én gang. 

Hvordan smitter skoldkopper?

Virus findes i blærerne på huden eller i svælget. Den syge smitter, fra 3 dage inden udslættet bryder ud, og til alle blærerne er tørret ind og blevet dækket af skorper. Du bliver smittet ved at få noget væske fra en blære på fingeren eller via dråber, som indeholder virus fra den syges svælg. Der går cirka 2 uger, fra du er blevet smittet, til du bliver syg.

Hvis du én gang har haft skoldkopper, kan du ikke få det igen. Du kan derimod få helvedesild senere i livet, fordi virus har ligget "sovende" i dine nerver. Hvis du har fået helvedesild, findes skoldkoppe-virus i blærerne, ligesom da du havde skoldkopper. Derfor kan du smitte et barn med skoldkopper, hvis du har helvedesild, men du kan ikke smitte andre og give dem helvedesild. 

Hvad er årsagen til skoldkopper?

Skoldkopper skyldes en infektion med varicella zoster-virus.

Undersøgelser ved skoldkopper

Udslættet er ret typisk, og lægen kan som regel sige, at det er skoldkopper blot ved at se på udslættet.

Specielle forhold hos børn

Det er en god ide at klippe barnets negle og vaske dets hænder jævnligt for at undgå, at barnet klør i blærerne, så der går betændelse i dem. Du kan også give barnet handsker på eller bruge hånddesinfektion med sprit. 

Læs også artiklen "Håndvask eller sprit?" og Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Behandling af skoldkopper

Hvad kan du selv gøre? 

Du kan lindre kløen ved at lægge kolde omslag på udslættet eller pudre det.  

 

Medicinsk behandling 

Normalt får man ikke medicin mod skoldkopper, men hvis ens immunsystem er meget nedsat, kan lægen behandle sygdommen med et middel mod herpesvirus. 

Lægemidler

Famciclovir

Virksomme stoffer Præparater

Vaccination mod skoldkopper

Man vaccinerer ikke rutinemæssigt mod skoldkopper, men vaccination kan overvejes til børn og voksne med nedsat immunforsvar. Hos de fleste varer beskyttelsen i 7-10 år.

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)