Laktosereduceret diæt

Revisionsdato: 07.07.2020

Hvis du har laktoseintolerans, mangler du evnen til at spalte og optage mælkesukker (laktose). Laktose er mælkens naturlige sukker og giver mælk den lidt sødlige smag. 

 

De fleste mennesker med laktoseintolerans kan tåle 6-7 g laktose ad gangen. Det svarer til ca. 1,5 dl mælk. Nogle tåler mere og andre mindre, det kan kun den enkelte mærke. 

 

Indhold af laktose i en række fødevarer:  

  • Smør og fast ost indeholder kun spor af laktose og kan spises uden problemer.
  • Hytteost indeholder laktose og kan spises i små mængder.
  • Myseost indeholder relativt meget laktose og bør udelades.
  • Almindelig mælk, dvs. sød-, let-, mini-, kærne-, kakao-, og skummetmælk indeholder 9,4 g laktose pr. glas mælk.
  • Syrnede mælkeprodukter, fx yoghurt og tykmælk, indeholder mindre laktose svarende til 7,4 g laktose pr. 2 dl.
  • Der findes ingen danske oplysninger om indholdet af laktose i mælke- og flødeis, og det må derfor frarådes at spise mælke-og flødeis.
  • Fødevarer, som kan være tilsat mælk, fx leverpostej, pølser, brød og flødechokolade, indeholder som regel under 1 g laktose pr. 100 g og vil derfor tåles af de fleste uden symptomer.
  • Færdige tilskudsdrikke og sondeernæring indeholder med få undtagelser ikke laktose.

 

I mange supermarkeder kan man købe mælk (minimælk, kakaomælk), yoghurt naturel, yoghurt med frugt, creme fraiche (kaldet fraiche), hytteost, skyr og piskefløde helt uden laktose. 

 

Enzymet laktase 

Laktase er et enzym, der opløser mælkesukker. Det kan enten tilsættes mælk, fløde, syrnede mælkeprodukter, retter med mælk, fx risengrød og lasagne, eller det kan indtages til et måltid, som indeholder laktose. Det betyder, at du kan indtage mælk og retter, hvor mælk indgår, uden problemer. Findes som tabletter og kapsler

 

Tabletterne skal tages, lige før du skal drikke eller spise et måltid med laktose. Kapslerne tilsættes mælk eller retter med mælk. Laktase tåler ikke opvarmning, og derfor skal varme retter afkøle lidt, før du tilsætter enzymet. Der er ingen mulighed for overdosering. 

 

Laktase som kapsler og tabletter kan købes i håndkøb på apoteket. Der kan ikke søges om tilskud. 

 

Køer på græs 

 

Kalktilskud 

Det daglige behov for kalk dækkes normalt af ca. ½ liter mælk og 2 skiver ost. Hvis du ikke er i stand til at få dækket dit kalkbehov fra mælk og ost, kan det være en idé at supplere med et kalktilskud tilsat D-vitamin for at undgå knogleskørhed (osteoporose). 

 

Læs om laktose som hjælpestof i medicin

 

Forfattere