Kønsvorter - en patienthistorie

Revisionsdato: 22.12.2020
Det er ikke så nemt at finde en person, der gerne vil stille op til interview om sin kønssygdom. For selv om det er almindelig kendt at de florerer, så taler vi helst ikke om dem. Malene, som har haft kønsvorter (kondylomer) vil dog gerne fortælle, da vi lover hende at hun kan være anonym. Malene er 30 år, gift og mor til to piger.

"Jeg opdagede en lille knop på min skamlæbe en dag, da jeg vaskede mig. Jeg kan ikke huske, om det gjorde ondt, det tror jeg egentlig ikke", fortæller Malene og fortsætter: "Først troede jeg, det var en bums, men så opdagede jeg, at der var flere. Så greb jeg mit lille sminkespejl og kiggede på mig selv forneden - det er min generation godt oplært til, for vi havde næsten alle sammen "Kvinde kend din krop" stående på reolen. Så kunne jeg se, at der var flere af de her små knopper - det lignede små bumser. Sådan lidt faste og hårde. Jeg var 17 år - og det var virkelig ikke fedt. Jeg havde haft en "cool" kæreste, kan jeg huske, sådan en langhåret rockmusikertype - men det forhold var forbi igen, da jeg opdagede knopperne. Jeg tror, det var ham, der smittede mig." 

 

Tegnet rødt hjerte på en mur 

 

Ætsende medicin
"Nå, men så tog jeg op til lægen, som med et hurtigt kig konstaterede, at det var kønsvorter. Behandlingen bestod i, at jeg skulle pensle kønsvorterne med noget syreholdigt medicin, der skulle ætse dem væk. Jeg kan huske, lægen sagde til mig, at det ætsede så stærkt, så jeg skulle vaske det af igen efter et par timer. Og så stod jeg der på gymnasiets toilet og forsøgte at vaske ætsende syre af mine skamlæber. Virkelig pinligt. Og det tog hundrede år. Jeg tror, jeg blev behandlet i flere måneder, før den sidste var væk." 

 

Pinligt, pinligt, pinligt
Og hvad med ekskæresten? Informerede du ham? "Helt ærligt - jeg kan ikke huske det. Vil meget gerne sige, "ja, selvfølgelig gjorde jeg det", og det tror jeg også, jeg gjorde. Min mor sagde i alt fald, at jeg skulle. Men det er bare SÅ pinligt, så jeg kunne næsten ikke få det over mine læber. Jeg var i hvert fald meget omhyggelig med ikke at have sex med nogen, mens jeg havde kønsvorterne. 

 

Kondom havde været smartere…
Hvad med prævention? Hvad brugte du dengang? "Jeg brugte kondom, hvis jeg var sammen med en, jeg ikke kendte godt, men ham her havde jeg kendt i nogle måneder, så jeg brugte pessar og sæddræbende creme. Og der er jeg blevet klogere nu - det vil jeg ikke anbefale mine egne døtre, når de bliver teenagere". 

 

Om HPV vaccination og kønsvorter
Hvad med den nye HPV vaccination - er det noget, du har overvejet? "Ja, jeg har faktisk overvejet det, men jeg har ikke fået gjort noget ved det. Jeg er usikker på, om risikoen for at udvikle kræft er større, fordi jeg har haft kønsvorter, end hvis jeg ikke havde haft det, så det er en god ide at undersøge det. Men jeg tænker jo ikke så meget på, at jeg engang har haft kønsvorter, jeg mærker jo heldigvis intet til det i dag. 

 

Fakta om kønsvorter 

  • Kønsvorter skyldes en virus, der hedder humant papilloma-virus (HPV).
  • Visse HPV-typer kan give celleforandringer og være årsag til livmoderhalskræft.
  • Kønsvorter rammer typisk 15-25-årige.
  • Kønsvorter smitter ved tæt kropskontakt, især seksuel kontakt.
  • Der kan gå 2-3 måneder, fra du er smittet, til du får symptomer.
  • Det kan være svært at opdage, at du er smittet, da vorterne kan være små og flade.

 

Du kan læse mere om kønssygdomme i artiklen Kønssygdomme - er det farligt? 

og om HPV (også hos mænd) og risikoen for kræft på Sexliniens temaside om HPV

 

Kilder:
Min.medicin.dk
Sexlinien.dk 

 

Artiklen er skrevet i 2014. Links mv. er løbende opdateret.