Kønssygdomme - er det farligt?

Revisionsdato: 22.12.2020

Læs om de forskellige kønssygdommes forløb, og hvad du selv kan gøre for at undgå at blive smittet eller smitte andre. 

 

Klamydia 

 

Farligt? Ja, du kan blive steril, og risikoen for graviditet uden for livmoderen stiger, hvis du ikke får behandlet klamydia

 

Hvad kan du selv gøre? Brug kondom, når du er sammen med en partner, som kan være smittet. 

 

Forløb: Hvis klamydia bliver behandlet hurtigt, bliver du helt rask. Går du med klamydia uden at blive behandlet, kan den hos kvinder sprede sig til æggelederne og hos mænd give bitestikelbetændelse.
I begge tilfælde kan det føre til, at du får svært ved at få børn. Det kan også betyde, at en graviditet oftere sætter sig uden på æggelederen (graviditet uden for livmoderen). Smitte med klamydia er sandsynligvis den mest almindelige årsag til barnløshed.  

Nyfødte børn kan få en alvorlig øjenbetændelse, hvis moderen har klamydia. 

 

Læs mere om prævention.  

 

Intimitet 

 

Herpes (forkølelsessår på kønsdelene) 

 

Farligt? Nej, men ubehageligt. Herpes kan dog være farligt for nyfødte, der smittes under fødslen. 

 

Hvad kan du selv gøre? Kondom kan kun beskytte delvist mod herpes på kønsorganerne, fordi kondomet ikke dækker helt. Hvis du har et udbrud af herpes på kønsorganerne, bør du ikke dyrke sex med andre. 

 

Forløb: Det første udbrud er stærkest og varer 2-3 uger. De efterfølgende udbrud er mildere, og de varer som regel en uge. Sygdommen har en tendens til at give flere udbrud, uden at du er blevet smittet igen. Herpes på kønsorganerne efterlader ingen ar. Herpesvirus bliver i nervecellerne resten af livet, og behandling kan ikke fjerne virus her fra. 

 

 

 

Kønsvorter (kondylomer) 

 

Farligt? Nej, selve kønsvorterne er ikke farlige at have, men den virus (HPV), der giver kønsvorter, kan være årsag til livmoderhalskræft på et senere tidspunkt. 

 

Hvad kan du selv gøre? Kondom kan kun beskytte delvist mod kønsvorter, fordi kondomet ikke dækker helt. 

Det er i dag muligt at vaccinere mod HPV og derved forebygge smitte med kønsvorter. Vaccinen tilbydes gratis til både drenge og piger, læs mere i børnevaccinationsprogrammet. Vaccinen har ingen sikker effekt på kønsvorter.  

 

Forløb: Kondylomer kan forsvinde af sig selv - som de fleste andre infektioner. Men de kan også være meget modstandsdygtige over for behandling og holde sig længe. Det er dog sjældent, at nogen har kondylomer efter 40-års-alderen. Forløbet er ofte langvarigt, men udsigten til helbredelse er god. Visse HPV-typer, som er beslægtet med kondylomvirus, kan give celleforandringer og være årsag til livmoderhalskræft. Det er dog vigtig at fremhæve, at hos langt de fleste mennesker forsvinder disse HPV-typer uden at fremkalde sygdom. 

 

Du kan læse mere om HPV (også hos mænd) og risikoen for kræft på Sexliniens temaside om HPV

 

 

 

Gonoré 

 

Farligt? Ja, du kan blive steril, og risiko for graviditet uden for livmoderen stiger, hvis du ikke får behandlet gonoré

 

Hvad kan du selv gøre? Hvis du bruger kondom, er risikoen for at få gonoré begrænset. 

 

Forløb: Hvis gonoré bliver behandlet hurtigt, bliver du rask, uden at sygdommen får følger. Hos en kvinde kan gonoré sprede sig til æggelederne og efterlade ar, som giver øget risiko for, at kvinden bliver gravid uden for livmoderen. Der er desuden risiko for, at kvinden bliver steril. Mænd kan få gonoré i bitestiklen ( bitestikelbetændelse), og det kan føre til nedsat frugtbarhed. Nyfødte børn kan få en alvorlig øjenbetændelse, hvis moderen har gonoré ved fødslen. Hvis øjenbetændelsen ikke bliver behandlet, kan barnet blive blindt. I sjældne tilfælde kan gonoré give betændelse i et led, så man får feber og smerter i leddet.  

 

 

 

 

HIV/AIDS 

 

Farligt? Ja, hvis AIDS udvikles, kan følgesygdomme være dødelige. Meget få dør dog af AIDS følgesygdomme i dag.  

 

Hvad kan du selv gøre? Brug kondom, også ved analsex. Selv når infektionen ikke giver symptomer, kan du smitte andre. Risikoen for at blive smittet eller smitte andre er størst ved ubeskyttet analsex, lidt mindre ved almindeligt samleje og meget lille ved oralsex. Hvis du har sår på grund af andre sygdomme, (fx herpessår eller andre kønssygdomme) øges risikoen for smitte. Stofmisbrugere kan blive smittet ved at dele nål eller sprøjte med en HIV-smittet. 

 

Forløb: Man kan være smittet med HIV (være "HIV-positiv") i mange år uden at få AIDS. Nogle smittede får AIDS allerede 2-3 år efter smitten. Andre (et mindretal) føler sig helt raske, selvom der er gået 15 år siden smitten.
Når en HIV-smittet person får behandling mod HIV, kan sygdommen i de fleste tilfælde holdes i ro, så der ikke udvikles AIDS. 

 

 

 

Syfilis 

 

Farligt? Ja, hvis syfilis ikke behandles, kan hjernen i sjældne tilfælde angribes. 

 

Hvad kan du selv gøre? Brug kondom, når du er sammen med en partner, som kan være smittet. 

 

Forløb: Syfilis forløber traditionelt i tre stadier:
1. stadium kommer 1-2 måneder efter, at du er blevet smittet. Det begynder med et sår dér, hvor smitten er trængt ind. Nogle patienter får 2. stadium, enten mens de har såret, eller et par måneder efter, at det er helet.
I 2. stadium kommer der feber, smerter i musklerne og rødt udslæt over hele kroppen. I sjældne tilfælde udvikler syfilis sig til 3. stadium, som kommer flere år efter smitten.
I 3. stadium bliver hjernen angrebet.
Hvis du bliver behandlet, udvikler sygdommen sig ikke, og du bliver helt rask. 

 

 

 

Fladlus 

 

Farligt? Nej, du kan højst risikere, at der går infektion i et bid, hvis du kradser dig. 

 

Hvad kan du selv gøre?Fladlus smitter oftest ved seksuel kontakt, og da lusene for det meste sidder i kønsbehåringen, beskytter kondom ikke. Den eneste måde, du kan undgå smitte på, er at holde dig væk fra smittede personer. Vær opmærksom på, at fladlus også kan smitte fra sengetøj og toiletsæder i op til 24 timer efter, en smittet person har været i kontakt med det. 

 

Forløb: Du opdager som regel lusene, fordi de giver en generende kløe. Du skal behandles med en shampoo eller lotion, som du smører ind i området omkring kønsbehåringen. Efter første behandling skal behandlingen gentages efter otte dage for at sikre, at de lus, der kan komme fra æg, som klækkes i dagene efter behandlingen, også fjernes. 

 

 

Læs mere: 

Tema om kønssygdomme 

Kønsvorter - en patienthistorie

Se fotos af kønssygdomme her

 

Kilde: Min.medicin.dk