Fakta om blodsukker
Blodsukkeret varierer i løbet af dagen, og påvirkes af den mad vi spiser, og af hvor fysisk aktive vi er. Det er helt almindeligt. Hvis du har diabetes (sukkersyge), påvirkes blodsukkeret på en anden måde, og det er derfor meget vigtigt, at du holder øje med, hvordan dit blodsukker ændrer sig i løbet af dagen.
Fakta om blodsukker
Når du spiser, nedbrydes maden til bl.a. sukkerstoffer, som optages i blodet og danner det, man kalder blodsukkeret. Hormonet insulin sørger for, at sukkerstofferne transporteres fra blodet og ind i cellerne i kroppens væv. Kroppens celler har brug for energi, og det får de i form af sukker.
Hvis du har diabetes 1 (sukkersyge), producerer du for lidt insulin, eller det insulin, du producerer, fungerer ikke så godt. Sukkerstofferne kan ikke komme ind i kroppens celler, eller har meget svært ved det, og bliver derfor i blodet. Når sukkeret på den måde ikke kan komme ind i cellerne, bliver sukkeret i blodet og så stiger blodsukkeret. Når der er rigtigt meget sukker i blodet, udskilles der også sukker i urinen.
For højt blodsukker
Hvis du har diabetes og ikke bliver behandlet, vil du have for meget sukker i dit blod. Det vil sige, du får for højt blodsukker (hyperglykæmi). Lang tid med forhøjet blodsukker kan give skader i dine blodkar. Både i de små blodkar i øjne og nyrer og i de store kar i kroppen. Det kaldes sen-komplikationer.
Symptomer på for højt blodsukker er:
- Du føler dig træt.
- Du har kvalme.
- Du får mundtørhed.
- Du skal ofte tisse.
- Du er mere tørstig end normalt.
For lavt blodsukker
For lavt blodsukker betyder, at du har for lidt sukker i dit blod. Hvis du har diabetes, kan du fx få for lavt blodsukker (hypoglykæmi), hvis du har taget for meget insulin eller andre midler mod diabetes. Eller hvis du har glemt at spile, eller været mere aktiv end normalt, fx dyrket mere sport.
Lavt blodsukker kan også optræde hos personer, der ikke har diabetes. Det er ikke sikkert, du får symptomer, hvis du har for lavt blodsukker. De mest almindelige symptomer er:
- Du sveder.
- Du ryster.
- Du føler dig mat.
- Du har hjertebanken.
- Du bliver svimmel.
- Du får hovedpine og kvalme.
- Du får koncentrationsbesvær.
- Du kan få kramper.
- Du besvimer.
Hvis du har diabetes og får meget lavt blodsukker, kan du gå i insulinchok, hvor du bliver bevidstløs og får kramper. Ved symptomer på lavt blodsukker skal du derfor straks sørge for at få noget sukker (kulhydrater), der hurtigt optages i kroppen. Det kan være juice, druesukker eller almindeligt sukker. Derefter bør du spise fx rugbrød eller et stykke groft brød med pålæg for at undgå, at blodsukkeret bliver lavt igen efter kort tid.
Ved ekstremt lavt blodsukker kan du blive behandlet med glucagon, som indsprøjtes i en blodåre, i en muskel eller under huden.
Hvad skal dit blodsukker være?
Mængden af sukker i blodet angives som en koncentration, der måles i millimol per liter (mmol/l). Er du rask, vil du normalt have et fasteblodsukker, som er under 7 mmol/l. Fasteblodsukker tages om morgenen, efter du har været fastende fra midnat, i mindst 6 timer. Hvis dit fasteblodsukker er 7 mmol/l eller derover, er det tegn på, at du har diabetes, enten Diabetes type 1 eller Diabetes type 2.
Det kan være svært for en person med diabetes at opnå normale værdier af sit blodsukker. Hvis du har diabetes, Vil du sammen med din læge finde ud af behandlingsmålet for dit blodsukker. Ofte skal det ligge mellem 4-7 mmml/l.
Hvordan måles blodsukkeret?
Blodsukkeret kan måles meget simpelt og hurtigt med et blodsukkerapparat. Der findes mange typer apparater, men de indeholder alle en lille engangsstiks eller chip. Stiksen sættes ind i apparatet og påføres en lille dråbe blod når apparatet melder klar. I løbet af få sekunder kan du læse blodsukkerværdien på et display.
Når du måler blodsukkeret, er det en fordel, hvis du har varme hænder. Det er også vigtigt, at du vasker dine hænder først, da sved, håndlotion og andre cremer kan føre til et forkert resultat.
Hæmoglobin A1c
Du skal ca. hver 3. måned have målt din Hæmoglobin A1c (HbA1c) hos lægen.
HbA1c, som også kaldes langtids-blodsukker eller "sladrehanken", viser den gennemsnitlige værdi af dit blodsukker de seneste 8-12 uger.
HbA1c angives i mmol/mol, og værdien bør være under 53 mmol/mol, hvis du har type 1 diabetes, men det er meget individuelt, hvilken værdi, man stræber efter.
Hvad påvirker dit blodsukker?
Der er mange faktorer, som påvirker dit blodsukker:
- Mad
- Slik, sodavand og chips
- Ændrede rutiner, fx ferie, fest, nyt job eller andet, som du ikke er vant til,
- Sport og motion
- Sygdom og utilpashed
- Ændringer i medicinen.
Ved Type 1 diabetes er det derfor vigtigt, at du i løbet af dagen måler dit blodsukker ca. 4 gange. Tal med din læge om, hvornår det er hensigtsmæssigt, at du måler dit blodsukker, og hvordan du registrerer det. Mange bruger en dagbog til at holde styr på tallene.
Læs mere i Tema om diabetes., Diabetes 1, Diabetes type 2 eller 5 hurtige om diabetes.