Rejsetid - hvad skal jeg huske?

Revisionsdato: 22.10.2020

Husk at være godt forberedt, når du skal ud at rejse. Især hvis du rejser til et udviklingsland. Seks ud af 10, som rejser til et udviklingsland, bliver nemlig syge på rejsen. Det meste er småproblemer, men 5-10 % bliver så syge, at de må have lægehjælp under rejsen, eller efter de er kommet hjem. 

 

Vaccination
Hvis du skal rejse til et udviklingsland, er det en god ide at undersøge, om du bør vaccineres, før du skal af sted. Nogle vacciner skal du have flere gange, så det er godt at være tidligt ude. Du kan læse mere om vaccinationer på Statens Serum Instituts hjemmeside; Rejsevaccinationer. Du bør generelt være vaccineret mod difteri og stivkrampe (tetanus) inden for de sidste 5 år eller genvaccineret inden for de sidste 10 år. 

 

Læs mere om vaccination ved udlandsrejse

 

Nyd solen med solcreme på!
Solen skal nydes i udlandet ligesom herhjemme - med solcreme, solhat, og gerne tøj, der dækker til knæ og albuer. I Danmark anbefaler man solcreme med faktor 15, og at du holder dig i skyggen, når UV-strålingen er kraftigst mellem kl. 12 og 15. Læs mere i artiklen Solcreme, D-vitamin og liv i solen. Men hvis du tager på solferie i lande på andre breddegrader end Danmark, kan det være nødvendigt med højere beskyttelsesfaktor. Det er forskelligt, hvor meget sol vi kan tåle uden at blive røde, men for os alle gælder, at UV-strålingen er kræftfremkaldende, og at for meget sol ælder huden før tid. Spørg på apoteket, hvordan du bedst beskytter dig. Hvis du nemt får soleksem, kan det være en god ide at have creme med binyrebarkhormon med dig. Se også Kræftens Bekæmpelses kampagne Skru ned for solen.  

 

Og maden…
Duften af krydret, grillet lammekød, synet af store, farverige stabler af eksotiske frugter og grøntsager kan friste på udenlandske markedspladser. Men mad og drikke kan overføre infektionssygdomme. Typisk vil det være diarré, som skyldes bakterier, virus eller parasitter. Du skal generelt betragte al rå mad som smittefarligt. 

Tips til mad og drikke på rejsen 

 

  • Undgå rå grøntsager
  • Undgå upasteuriserede mælkeprodukter inkl. is
  • Spis kun gennemstegt eller kogt mad, der stadig er varmt
  • Skræl selv frugt, lige inden du spiser det
  • Undgå isklumper
  • Kog vand, før du drikker det. Drik alternativt mineralvand med kulsyre fra dåse eller flaske.

Op mod 50 % af rejsende til Afrika, Asien, Sydamerika og Mellemøsten får rejsediarré med tynd, vanddig afføring, mavekneb og kvalme. Som regel går det over af sig selv, men hvis du har høj feber mere end tre dage, eller diareén fortsætter mere end 14 dage, bør du søge læge. Også hvis der er blod eller slim i afføringen, bør du søge læge. Antibiotika kan mildne og forkorte forløbet af diarré fra typisk tre til et døgn. 

 

På toilettet 

 

Sex på rejsen?
Kondom, kondom, kondom... Kondom er den eneste rigtige præventionsform på ferien. I mange udviklingslande er risikoen for at blive smittet med gonoré, syfilis, HIV og den seksuelt overførte leverbetændelse (Hepatitis B) langt større end i Danmark. Så selvom du er beskyttet mod graviditet, fordi du tager p-piller eller bruger anden prævention, så husk kondomet. 

 

Pas på stikkene
Myggestik kan overføre sygdomme som malaria, gul feber, denguefeber og japansk encephalitis (hjernehindebetændelse). Ved rejser til Afrika er der størst risiko for den alvorlige type af malaria. Ca. 100 personer kommer hvert år hjem med malaria, og man regner med, at mange flere behandles for malaria under rejsen. Forebyggende medicin mod malaria er ikke 100 % effektiv, og det er derfor meget vigtigt, at du beskytter dig mod myggestik. 

 

Sådan undgår du myggestik: 

 

  • Brug lange bukser og bluser med lange ærmer
  • Brug sko eller støvler i stedet for sandaler eller bare fødder
  • Brug myggeafvisende midler
  • Sov i rum med aircondition eller med myggenet for vinduerne
  • Brug myggenet omkring sengen.

 

Husk din medicin, hvis du er syg
Hvis du har en sygdom, som gør, at du jævnligt tager medicin, skal du naturligvis tage medicinen med på rejse. Dog skal du være opmærksom på, at når du medbringer euforiserende stoffer, skal du medbringe en medicinattest, også kaldet et "Pillepas", der dokumenterer, at du har lov at medbringe medicinen til eget brug. Euforiserende stoffer er fx sovemedicin, stærke smertestillende lægemidler, fx morfin, metadon og beroligende midler.  

Du kan få lavet et pillepas på apoteket eller bestille det på Borger.dk - medicin på rejsen

 

Er du kronisk syg og skal rejse? 

Hvis du er kronisk syg og skal rejse, er det en god ide at kontakte dit forsikringsselskab, for at sikre at du er dækket på rejsen. 

 

Kilder: Min.medicin.dk, Statens Serum Institut