Forhøjet blodtryk - den stille dræber

Revisionsdato: 24.04.2023

Hjerteforeningen vurderer, at ca. 1 mio. danskere har forhøjet blodtryk, og 1/3 af dem har forhøjet blodtryk uden at vide det. 

 

Hvorfor er forhøjet blodtryk farligt? 

Når blodtrykket konstant er for højt, bliver blodet presset igennem blodårerne med et højere tryk end normalt. Det betyder, at hjertet og blodårerne overbelastes. Denne belastning af kredsløbet øger risikoen for livstruende og alvorlige sygdomme som: 

 

 

Når det høje blodtryk sænkes, bliver denne risiko betydeligt mindre. Det er derfor vigtigt at få behandlet forhøjet blodtryk så hurtigt og effektivt som muligt. 

 

Forhøjet blodtryk er farligt, hvis det ikke behandles. 

 

Kan jeg mærke, hvis mit blodtryk er forhøjet? 

Mange tror, at man kan mærke et forhøjet blodtryk, men sådan er det desværre sjældent. Langt de fleste mærker ingenting. De, der kan mærke at deres blodtryk er forhøjet, får fx:  

 

  • Hovedpine
  • Træthed
  • Svimmelhed
  • Unormal forpustethed
  • Hjertekramper, hvis de anstrenger sig.

 

Har du nogle af disse symptomer, er det en god idé at finde ud af, om de skyldes, at du har forhøjet blodtryk. 

 

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har forhøjet blodtryk?
Det bedste, du kan gøre, er at få målt dit blodtryk hos din læge. Så er du sikker på, at det bliver gjort rigtigt, og at du hurtigt kan få behandling, hvis det er nødvendigt. Din alder og evt. anden sygdom har indflydelse på, hvor højt dit blodtryk må være. 

 

Man måler et højt og et lavt blodtryk ved en blodtryksmåling. Blodtrykket måles i millimeter kviksølv (mmHg). De to blodtryksmål angives for eksempel 120/80 (udtales: 120 over 80).
Et normalt blodtryk hos en voksen skal ligge under 140/90. Er du over 50 år, bør du få målt dit blodtryk hvert år. Har du fået konstateret for højt blodtryk, bør du få det kontrolleret hvert halve år. 

 

Behandling
Hvis lægen vurderer, at du har for højt blodtryk, vil du i første omgang blive opfordret til at ændre din livsstil. Overvægt, rygning og for lidt motion øger risikoen for forhøjet blodtryk. Læs mere om, hvad du selv kan gøre for at undgå forhøjet blodtryk

Hvis ændring af din livsstil ikke har hjulpet efter et stykke tid, skal du behandles med medicin. Hvis dit blodtryk er stærkt forhøjet, vil lægen give dig medicin med det samme, og samtidig evt. opfordre dig til at ændre livsstil

Dit blodtryk er som regel godt behandlet, når det er under 140/90. Når det er tilfældet, så har du stort set lige så lille risiko som alle andre for alvorlige hjerte-kar-sygdomme. 

 

Mål for behandling af forhøjet blodtryk 

  • Målet er, at få blodtrykket ned under 140/90
  • Har du diabetes, bør blodtrykket behandles, så det kommer ned under 130/80
  • Ved nyresygdom bør blodtrykket også behandles, så det kommer ned under 130/80.

 

Se også Hjemmemåling af blodtryk og Tema om forhøjet blodtryk

 

Kilder: Min.medicin.dk, pro.medicin.dk og Hjerteforeningen.dk. 

Forfattere