Polyfarmaci

Revisionsdato: 14.03.2023

Hvad er polyfarmaci  

Polyfarmaci betyder ”flere lægemidler” (Poly=flere, farmaci = læren om lægemidler) og er en betegnelse, der bruges, hvis du får mere end fem lægemidler dagligt. 

 

 

Hvem har polyfarmaci 

I Danmark er der ca. 750.000 polyfarmaci-patienter. Ca. halvdelen af alle borgere over 75 år er polyfarmaci-patienter og heraf, får hver femte mindst 10 lægemidler dagligt.  

 

Hvad er årsagen til polyfarmaci 

En af de vigtige årsager til polyfarmaci er, at befolkningen bliver ældre og risikoen for at have en eller flere kroniske sygdomme stiger med alderen. Og det er sygdomme, der ofte behandles med medicin.  

Det gør ikke i sig selv polyfarmaci til noget negativt, men polyfarmaci er blot forbundet med flere risikosituationer. 

 

Hvad skal du være opmærksom på 

Hvis du tager mange lægemidler samtidigt, skal du være særlig opmærksom på, om du har en eller flere af disse tre symptomer: 

  • Svimmelhed
  • Tendens til at falde
  • Forvirring

 

Og du skal være ekstra opmærksom, hvis du tager nogle af disse tre medicintyper: 

  • Sovemedicin
  • Beroligende medicin
  • Stærk smertemedicin

 

 

Hvad kan du selv gøre 

Hvis du oplever symptomerne ovenfor, eller tager en eller flere typer af den nævnte medicin, kan det være en god ide at tale med din praktiserende læge, eller den læge der står for din medicin. Det kan være dosis skal sættes ned, eller at du helt skal stoppe med at tage medicinen. Snak altid med lægen først, inden du ændrer noget i din medicin. 

 

Kilder 

Medicin.dk