5 hurtige om nikotinposer

Revisionsdato: 23.01.2023

1. Hvad er nikotinposer?
Nikotinposer er små aflange poser med nikotin og smagsstoffer. Poserne kan fx smage af pebermynte, lakrids, citrus osv. Posen placeres mellem tandkødet og kinden hvor den frigiver nikotin.
Der er ca. lige så meget nikotin i en nikotinpose (11-20 mg) som i en cigaret (0-20 mg).  


2. Hvad er symptomerne på afhængighed af nikotinposer?
Nikotin er stærkt afhængighedsskabende og påvirker belønningssystemet i hjernen. Når du stopper med at bruge nikotinposer eller andre former for nikotin, kan du opleve symptomer som: 

  • Irritation.
  • Angst.
  • Manglende koncentration.
  • Søvnløshed.
  • Øget appetit.

Symptomerne er ikke farlige og vil som regel været helt væk i løbet af 3-4 uger. 


3. Hvad er forskellen på nikotinposer, snus og tyggetobak?
Nikotinposer indeholder ikke tobak, det gør snus og tyggetobak. Fælles for dem alle tre, er at de indeholder nikotin, som kan gøre dig afhængig. 

Snus og tyggetobak minder meget om hinanden. Tyggetobak er groftskåret og forarbejdet, så det kan tåle at blive tygget på, mens snus er pulveriseret tobak og ligger i poser, som ikke er beregnet at tygge på.
Snus er ulovligt i Danmark. Det er tyggetobak og nikotinposer ikke. 


4. Hvad er behandlingen, hvis du gerne vil stoppe med at bruge nikotinposer?
Der findes andre Nikotinprodukter som indeholder nikotin fx tyggegummi, sugetabletter og plastre, men de giver dig mindre nikotin i kroppen, end når du bruger nikotinposer. De forskellige nikotinprodukter er lige effektive og de virker ved, at dæmpe dine symptomer på afhængighed/abstinens.  


5. Er det farligt at bruge nikotinposer?
Det vides ikke helt med sikkerhed, hvor farligt det er at bruge nikotinposer, men poserne kan irritere slimhinden i munden, og få tandkødet til at trække sig tilbage. Tandkødet falder ikke på plads igen, selvom du stopper med at bruge nikotinposerne.
Selve nikotinen i poserne kan forstyrre hjernes udvikling påvirke din hukommelse og din indlærings- og koncentrationsevne, når du er teenager.Noget kan tyde på at unge nemmere bliver afhængige af nikotin, og at det kan fremkalde eller forværre angst og depression, men det er endnu ikke dokumenteret. 

 

Kilder 

Cancer.dk 

SST.dk 

Medicin.dk