5 hurtige om spiral

Revisionsdato: 16.12.2022

1: Hvad er en spiral?
En spiral er lavet af plastik og er ofte T-formet. Den placeres i livmoderen og forhindrer graviditet. Spiralen virker med det samme, når den bliver sat op. Det er enten din egen læge eller en gynækolog, der skal lægge spiralen. Tidligere havde en spiral form som en spiral - deraf navnet.  

Spiral Jaydess 

Spiral Mirena 

2: Kobber- eller hormonspiral? 

Der findes 2 typer spiraler: 

 

En hormonspiral indeholder det kvindelige kønshormon progesteron (gestagen) i en lille dosis, som afgives lokalt og påvirker slimen i livmoderhalsen, så sædcellerne ikke kan trænge ind i livmoderen. Slimhinden i selve livmoderen ændres, så det befrugtede æg har svært ved at sætte sig fast. En hormonspiral indeholder hormon til 3-6 år og har ud over virkningen som prævention også en god effekt på kraftige blødninger og menstruationssmerter. Se hormonspiralerne her

Kobberspiralen indeholder ikke hormoner. Det kobber, som spiralen afgiver, påvirker sædcellerne, så de bevæger sig mindre og har sværere ved at befrugte ægget. Den virker også ved at ændre slimhinden i livmoderen, så et befrugtet æg har svært ved at sætte sig fast. Kobberspiraler omtales ikke på Medicin.dk, fordi de ikke indeholder medicin. 


Spiralen er lavet af plastic med kobber viklet om for at forhøje virkningen. En kobberspiral kan afhængig af type, sidde i 5 - 10 år før den skal skiftes. En kobberspiral kan gøre, at du bløder mere, end du plejer, når du har menstruation. I gennemsnit øges blødningen med 50 %. Også menstruationssmerter kan øges.  

 

3: Hvor sikker er en spiral? 

En hormonspiral giver 99 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. 

En kobberspiral giver 98 % sikkerhed for, at du ikke bliver gravid. 

 

4: Hvem kan få spiral?
Spiraler findes i forskellige former og størrelser, så du kan bruge spiral, uanset om du har født eller ej. 

 

5: Påvirker det min fertilitet at få en spiral?
Nej, spiralerne mindsker ikke din fertilitet. Som regel får du en almindelig menstruation igen, 1-3 måneder efter du har fået den fjernet, og muligheden for at blive gravid er lige så god som før.
Du kan opleve at din menstruation stopper, når du får en hormonspiral. Det sker hos ca. 1 ud af 5, der bruger hormonspiral og skyldes progesteronet, som sætter dine egne hormoner på pause. Når du får fjernet hormonspiralen, vil din menstruation komme igen 1-3 måneder efter, og du kan forsøge at blive gravid lige efter, hvis du ønsker det. 

 

Kilder
medicin.dk
patienthåndbogen.dk
sexlinien.dk 

 

Referent 

Charlotte Wilken-Jensen