5 hurtige om fortrydelsespiller

Revisionsdato: 14.12.2022

1. Hvad er fortrydelsespiller? 

Fortrydelsespiller er piller, du kan tage, hvis du har haft ubeskyttet sex, og gerne vil undgå graviditet. Fortrydelsespiller kaldes også nødprævention. 

 

2. Hvordan virker fortrydelsespiller? 

Fortrydelsespiller indeholder hormoner (enten ulipristalacetat eller levonorgestrel), der blokerer eller udskyder ægløsning. Når der ikke er æg i dine æggeledere eller livmoder, kan du ikke blive gravid. Hvis ægget derimod allerede er løsnet fra æggestokken, virker fortrydelsespiller ikke. 

 

3. Hvordan bruges fortrydelsespiller? 

Hvis du har haft ubeskyttet sex og ikke ønsker graviditet, kan du tage en fortrydelsespille så hurtigt som muligt, efter du har haft sex. Helst inden for de første 12 -24 timer. Levonorgestrel som er det mest anvendte hormon virker kun indenfor 72 timer. Ulipristalacetat kan du tage op til 5 døgn (120 timer) efter ubeskyttet sex, men det er mest sikkert, hvis du tager det inden 3 døgn (72 timer). 

Du kan købe fortrydelsespiller på apoteket, og du behøver ikke en recept fra lægen. 

 

4. Kan jeg bruge fortrydelsespiller som prævention? 

Nej. Som ordet understreger, er fortrydelsespiller kun beregnet til at anvendes som nød-prævention, da de kun forebygger 52-85 % af alle forventede graviditeter. 

 

5. Er det farligt at tage fortrydelsespiller? 

Nej, men du kan godt få forstyrrelse i dine blødninger og opleve, at du bliver lidt utilpas med kvalme og svimmelhed. I alle indlægssedler til fortrydelsespiller står der, at man kun må tage en fortrydelsespille i samme menstruationscyklus. Der er dog ikke noget farligt i at tage flere, hvis der er behov for det, det der kan ske er, at du vil kunne opleve værre bivirkninger og flere blødningsforstyrrelser.  

Der er ingen blodpropsrisiko ved behandling med fortrydelsespiller. 

Fortrydelsespiller påvirker ikke din evne til at blive gravid senere hen. 

 

Kilder 

Sexlinien.dk 

Medicin.dk 

Sexogsamsund.dk 

Patienthåndbogen.dk 

 

Referent  

Charlotte Wilken-Jensen