Grapefrugt og medicin

Revisionsdato: 18.07.2018

Grapefrugt siges at sænke blodtrykket, sænke kolesterol i blodet og virke forbyggende mod kræft pga. sin antioxiderende virkning. Derfor indgår grapefrugt(juice) i mange forskellige sundheds- og slankekure. 

 

MEN grapefrugt kan være rigtig skidt at spise/drikke, hvis du tager medicin. I mange tilfælde påvirker grapefrugt(juice) nemlig din medicins virkning - oftest på en måde, så du får for kraftig virkning af din medicin. 

Grapefrugt og juice
 

Hvorfor skal jeg passe på med grapefrugt, når jeg tager medicin? 

De fleste lægemidler omsættes og nedbrydes af enzymer i leveren. Grapefrugt indeholder store mængder af stoffet naringin, der bl.a. giver grapefrugt den bitre smag. Naringin (der i kroppen omsættes til naringenin) hæmmer nogle af de enzymer, der skal nedbryde lægemidlerne. Det betyder, at medicinen ikke nedbrydes, men i stedet ophobes i kroppen, og så bliver koncentrationen af stoffet i blodet for høj.  

 

Andre typer lægemidler skal omdannes til et andet stof for at virke i kroppen. Den omsætning kan grapefrugt i nogle tilfælde hæmme. Når stoffet ikke omsættes, forbliver lægemidlet i en form, der ikke har nogen effekt - og så får du for lav eller ingen effekt af medicinen.  

 

 

Hvilke typer medicin påvirkes i sær af grapefrugt? 

Mange af de typer medicin, der omsættes i leveren, påvirkes af grapefrugt/grapefrugtjuice. Det gælder fx beroligende medicin (benzodiazepiner), visse typer medicin mod hjertekrampe (angina pectoris) og forhøjet blodtryk ( calciumantagonister), midler mod forhøjet kolesterol ( statiner), midler mod HIV ( proteasehæmmere) og en række andre midler mod fx epilepsi og rejsningsproblemer.  

 

Hvor kan jeg se, om grapefrugt påvirker min medicin? 

På Lægemiddelstyrelsens side Medicinkombination, kan du se hvilke typer medicin, der påvirkes af grapefrugtsjuice. For hver enkelt lægemiddeltype er tilføjet en beskrivelse, der forklarer, hvordan grapefrugt(juice) påvirker det specifikke lægemiddel. 

 

Hvad sker der, hvis jeg drikker grapefrugtjuice sammen med min medicin? 

Det kommer an på din situation: 

1) Spiser du kun grapefrugt i ny og næ, eller tager du kun medicin ind i mellem, så vil det i langt de fleste tilfælde ikke betyde noget. 

2) Spiser du fast grapefrugt, og skal du begynde at tage ny medicin, så gør lægen opmærksom på det. Måske skal du have mindre (eller højere) dosis end sædvanligt. Og husk, at hvis du holder op med at spise grapefrugt, skal din medicindosis justeres igen. 

3) Får du fast medicin, og begynder du pludselig en kur med fast dagligt indtag af grapefrugt, skal din medicindosis formodentlig justeres. 

 

Hvad skal jeg gøre - min medicin virker for kraftigt og jeg er bange for forgiftning? 

Har du drukket grapefrugtjuice (eller spist grapefrugt), og er du i tvivl, om det kan være farligt i forhold til din medicin? Så kontakt Giftlinjen på telefon +45 82 12 12 12. Der vil dog meget sjældent være tale om en akut, alvorlig forgiftning.  

 

Læs også, hvordan andre fødevarer kan påvirke din medicin i artiklen Mad og medicin

 

Kilder: 

https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/fakta-om-kraeft/ordbog/frie-radikaler/ 

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/442428#section=Top 

Medicinkombination.dk 

Pro.medicin.dk