Sølvlysrod (Generelt)
Indledning
Sølvlysrod er et naturlægemiddel. Det består af et ekstrakt af rhizomet af planten Cimifuguae racemosa (et rhizom er et fladt krybende skud, der både går over i rødder, og som afgiver blade, som fx skvalderkål). Rhizomet indeholder actein og cimicifugosid, der menes at være de aktive stoffer. Se beskrivelse af middel, der indeholder sølvlysrod.
Anvendelse
Bruges mod hedestigninger og svedeture i forbindelse med overgangsalder (klimakteriet).
Virker det?
Der er utilstrækkelige holdepunkter for, at sølvlysrod kan nedsætte hedestigninger og svedeture i forbindelse med overgangsalder.
Dokumentation
Mange undersøgelser har søgt at afklare, om der er nogen effekt af sølvlysrod på gener i forbindelse med overgangsalderen. Nogle har vist effekt, andre ikke. En analyse af alle disse undersøgelser kunne ikke vise nogen sikker effekt, men generelt har undersøgelserne ikke været af god videnskabelig kvalitet.
Bivirkninger
Bivirkninger er sjældne. Registrerede bivirkninger er kvalme, diarré, udslæt, nældefeber, kløe, ødem, blødningsforstyrrelser og brystspænding. Der er også set skader på leveren, fx hepatitis og gulsot.
Det Europæiske Lægemiddelagenturs Komité for Plantelægemidler (HMPC) konkluderer, at sølvlysrod måske kan give skader på leveren.
Patienter opfordres derfor til at stoppe brug af sølvlysrod og søge læge, hvis de får symptomer, som kan tyde på leverskader. Det kan fx være træthed, appetitløshed, gulfarvning af huden og øjet eller mørkfarvet urin. Eller kraftige smerter i den øvre del af maven med kvalme og opkastninger.
Bloddonor
Du må gerne donere blod, hvis du tager sølvlysrod i den mængde, som anbefales på pakningen.
NB! Husk altid at informere lægen, hvis du tager naturlægemidler.
Yderligere information
Læs generelt om naturlægemidler på min.medicin.dk.
Læs kriterierne for hvilke naturlægemidler, der beskrives på min.medicin.dk.
Se en fuld beskrivelse af sølvlysrod som naturlægemiddel i produktresumeét på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.
Referencer
Sarri G, Pedder H, Dias S et al. Vasomotor symptoms resulting from natural menopause: a systematic review and network meta-analysis of treatment effects from the National Institute for Health and Care Excellence guideline on menopause. BJOG. 2017; 124(10):1514-23, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28276200 (Lokaliseret 2. juli 2019)
Leach MJ, Moore V. Black cohosh (Cimicifuga spp.) for menopausal symptoms. Cochrane Database Syst Rev. 2012; 9, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22972105 (Lokaliseret 3. juni 2016)