Sølvlysrod (Generelt)

Revisionsdato: 21.08.2023

Indledning 

Sølvlysrod er et naturlægemiddel. Det består af et ekstrakt af rhizomet af planten Cimifuguae racemosa (et rhizom er et fladt krybende skud, der både går over i rødder, og som afgiver blade, som fx skvalderkål). Rhizomet indeholder actein og cimicifugosid, der menes at være de aktive stoffer.  

Se beskrivelser af midler, der indeholder sølvlysrod: Klimadynon og Remifemin

 

Anvendelse 

Bruges mod hedestigninger og svedeture i forbindelse med overgangsalder (klimakteriet). 

 

Virker det? 

Der er utilstrækkelige holdepunkter for, at sølvlysrod kan nedsætte hedestigninger og svedeture i forbindelse med overgangsalder. 

 

Dokumentation 

Mange undersøgelser har søgt at afklare, om der er nogen effekt af sølvlysrod på gener i forbindelse med overgangsalderen. Nogle har vist effekt, andre ikke. En analyse af alle disse undersøgelser kunne ikke vise nogen sikker effekt, men generelt har undersøgelserne ikke været af god videnskabelig kvalitet.  

Læs mere om undersøgelser af sølvlysrod på Medicin.dk - Professionel

 

Bivirkninger 

Bivirkninger er sjældne. Registrerede bivirkninger er kvalme, diarré, udslæt, nældefeber, kløe, ødem, blødningsforstyrrelser og brystspænding. Der er også set skader på leveren, fx hepatitis og gulsot. 

 

Det Europæiske Lægemiddelagenturs Komité for Plantelægemidler (HMPC) konkluderer, at sølvlysrod måske kan give skader på leveren.  

Patienter opfordres derfor til at stoppe brug af sølvlysrod og søge læge, hvis de får symptomer, som kan tyde på leverskader. Det kan fx være træthed, appetitløshed, gulfarvning af huden og øjet eller mørkfarvet urin. Eller kraftige smerter i den øvre del af maven med kvalme og opkastninger.  

 

Bloddonor 

Du må gerne donere blod, hvis du tager sølvlysrod i den mængde, som anbefales på pakningen. 

 

NB! Husk altid at informere lægen, hvis du tager naturlægemidler.  

 

Yderligere information 

Læs generelt om naturlægemidler på Medicin.dk - Borger.  

Se en fuld beskrivelse af sølvlysrod som naturlægemiddel i produktresumeét på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside

 

Vil du vide mere?

Lær generelt om naturlægemidler. 

 

 

Hvad ved du om naturlægemidler? Få 5 hurtige her: