Hvad er penicillin?

Revisionsdato: 15.02.2023

Hvad er penicillin? 

Penicilliner er medicin, der virker mod forskellige bakterier. Penicillin er ikke det samme som antibiotika. Antibiotika er en fælles betegnelse for penicilliner og en lang række andre typer medicin, der alle anvendes mod infektioner med bakterier. Cefalosporiner og carbapenemer er fx andre typer antibiotika. "Penicillin" bruges ofte fejlagtigt som samlebetegnelse for al antibiotika. Det skyldes formodentlig, at penicillinerne er de mest brugte.  

 

Tabletter grøn bunke 

 

Forskellige typer penicilliner 

Man inddeler penicilliner i forskellige kategorier, efter hvilke egenskaber de har. 

 

1. Smalspektrede penicilliner 

Smalspektrede penicilliner er en type penicilliner, der virker på få (et smalt spektrum) bakterietyper. De virker især godt mod bakterier som streptokokker (ved fx halsbetændelse), pneumokokker (ved fx lungebetændelse), meningokokker (ved fx bakteriel meningitis), ved borreliose eller syfilis. Primcillin® er et eksempel på et smalspektret penicillin. 

 

2. Bredspektrede penicilliner 

Bredspektrede penicilliner virker på mange bakterietyper. Jo flere bakterietyper man forsøger at slå ned, jo flere bakterier vil forsøge at udvikle resistens. Risikoen for at bakterierne udvikler resistens, er derfor større ved brug af bredspektrede end smalspektrede penicilliner. Imacillin® er et eksempel på et bredspektret penicillin. 

 

3. Penicillinasestabile penicilliner 

Penicillinasestabile penicilliner er modstandsdygtige over for enzymet "penicillinase", som bakterier producerer. Det betyder, at bakterierne ikke kan ødelægge penicillinets virkning. Penicillinasestabile penicilliner bruges ved infektioner med fx stafylokokker (der kan give bylder og børnesår) , der ofte er resistente over for de andre penicilliner. Dicillin® er et eksempel på et penicillinasestabilt penicillin.  

 

Se oversigt over andre penicilliner, som ikke kan placeres i en af ovenstående kategorier. 

 

Bivirkninger 

Penicilliner tåles godt af de fleste mennesker. Bivirkningerne er som regel milde, og de mest almindelige bivirkninger er ofte gener i mave eller tarm, fx diaré og kvalme.  

 

Penicillinallergi? 

Nogle mennesker tror, at de selv - eller deres børn - er allergiske overfor penicillin, fordi de har oplevet et rødt hududslæt i forbindelse med brug af penicillin. Det er en af årsagerne til, at penicillin i dag er højt placeret på listen over "allergimistænkte lægemidler". Mange eksperter mener dog, at det røde udslæt, der ses i forbindelse med penicillinbehandlingen, i mange tilfælde snarere skyldes selve sygdommen, end behandlingen. Læs mere om medicinallergi

 

Søg på medicinens navn 

Hvis du får antibiotika, eller skal til at have det, så har din medicin et specifikt navn, som det sælges under. Det er det navn, du skal søge på, hvis du gerne vil vide mere om bivirkninger, særlige advarsler eller hvordan du skal tage medicinen. 

 

Læs mere generelt om antibiotika.