Kold eller varm lungebetændelse?
Hvad er forskellen på den såkaldte "kolde lungebetændelse" og almindelig lungebetændelse?
Ofte bruges betegnelsen "kold lungebetændelse", når du har lungebetændelse uden feber, men det er faktisk misvisende. Langt de fleste, der er smittet med den bakterie, der giver den såkaldte kolde lungebetændelse, har nemlig feber. Feberen er bare ofte ikke så høj som ved almindelig lungebetændelse.
Symptomerne på de to typer lungebetændelse er lidt forskellige:
Den almindelige lungebetændelse giver ofte
- høj feber
- kulderystelser
- hoste med slim
- vejrtrækningsbesvær
Mycoplasma lungebetændelsen (den "kolde" lungebetændelse) giver ofte
- lavere feber
- hoste uden slim
- hovedpine
- måske ondt i halsen.
Forskellen på de to typer lungebetændelser er den bakterie, der giver sygdommen. Den "kolde lungebetændelse" skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. Den almindelige lungebetændelse, som vi kender den med den høje feber, kan også skyldes bakterien Mycoplasma Pneumoniae, men skyldes ofte infektion med bakterien Streptococcus pneumoniae eller et influenzavirus.
Skal jeg søge læge?
Hvis du tror, du har lungebetændelse, er det en god ide at søge læge. Lægen vil undersøge dig for at vurdere, om du skal behandles med antibiotika eller ej. Hvis du er smittet med en bakterie, skal du behandles med antibiotika. I andre tilfælde skyldes din lungebetændelse ikke en bakterie, og så er der ikke andet at gøre end tålmodigt at kravle ned under dynen og sørge for at hvile dig.
Læs mere om den kolde lungebetændelse; Mycoplasma lungebetændelse eller den almindelige lungebetændelse.
I tvivl om antibiotika?
Besøg også kampagnesiden Antibiotikaellerej.dk. Antibiotikaellerej.dk er udarbejdet i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Sundheds- og ældreministeriet, Danske Regioner, Danmarks Apotekerforening, Statens Serum Institut, Dansk Selskab for Almen Medicin og Lægeforeningen.