5 hurtige om antibiotika
1. Hvad er antibiotika?
Antibiotika er en samlet betegnelse for medicin, der bekæmper bakterier. Penicillin er ikke det samme som antibiotika, men blot en af flere forskellige typer antibiotika. Cefalosporiner, carbapenemer er andre typer antibiotika.
2. Hvorfor er overforbrug af antibiotika farligt?
Hver gang der bruges antibiotika, øges risikoen for, at bakterier udvikler resistens dvs. at antibiotikaen mister sin evne til at dræbe eller hæmme bakterierne, da bakterierne bliver stærkere og stærkere. Hvis udviklingen fortsætter som nu, risikerer vi, at lægerne en dag ikke vil kunne behandle de infektioner, de kan i dag, fordi bakterierne har udviklet resistens over for medicinen.
3. Hvornår skal du ikke have antibiotika?
Du skal ikke have antibiotika, hvis du har en virus. Det har ingen effekt. Hvis du har en mild infektion i hals, bihuler eller mellemøret også selvom infektionen skyldes bakterier, skal du heller ikke have antibiotika. Brug af antibiotika vil i de tilfælde kun forkorte sygdommen ½-1 døgn.
4. Hvornår skal du formodentlig have antibiotika ?
Du skal kun have antibiotika, hvis du har en infektion, der skyldes bakterier. Hvis du har lungebetændelse, nyre-bækkenbetændelse eller meningitis skal du formodentlig have antibiotika.
5. Hvad kan du selv gøre?
- Undgår smitte - husk håndhygiejnen og bliv hjemme, når du selv er syg.
- Få kun antibiotika, når det er nødvendigt.
- Del ikke din medicin med andre.
Se også Fakta om antibiotika.
Se årets antibiotika-kampagne på antibiotikaellerej.dk.
Se filmen om Pille Palle: