5 hurtige om antibiotika

Revisionsdato: 25.01.2021

1. Hvad er antibiotika? 

Antibiotika er en samlet betegnelse for medicin, der bekæmper bakterier. Penicillin er ikke det samme som antibiotika. Penicillin er blot en af flere forskellige typer antibiotika. Cefalosporiner, carbapenemer er andre typer antibiotika. 

 

2. Hvorfor er overforbrug af antibiotika farligt? 

Hver gang vi bruger antibiotika, øger vi risikoen for, at bakterier udvikler resistens dvs. modstandsdygtighed over for medicinen. Hvis udviklingen fortsætter som nu, risikerer vi, at lægerne en dag ikke vil kunne behandle de infektioner, de kan i dag, fordi bakterierne har udviklet resistens over for medicinen. 

 

3. Hvornår skal du ikke have antibiotika? 

Du skal ikke have antibiotika, hvis du har en virus. Det har ingen effekt. Og du skal ikke have antibiotika, hvis du har en mild infektion i hals, bihuler eller mellemøret - også selvom infektionen skyldes bakterier. Brug af antibiotika i de tilfælde forkorter kun sygdommen ½-1 døgn. 

 

4. Hvornår skal du formodentlig have antibiotika ? 

Du skal kun have antibiotika, hvis du har en infektion, der skyldes bakterier. Hvis du har lungebetændelse, nyre-bækkenbetændelse eller meningitis skal du formodentlig have antibiotika. 

 

5. Hvad kan du selv gøre? 

Det er vigtigt, at du 

  • undgår smitte - husk håndhygiejnen og bliv hjemme, når du selv er syg.
  • kun får antibiotika, når det er nødvendigt.
  • ikke deler din medicin med andre.

 

Se også Fakta om antibiotika

Se årets antibiotika-kampagne på antibiotikaellerej.dk

Se filmen om Pille Palle: