5 hurtige om resistente bakterier
1. Hvad er resistente bakterier?
Det er bakterier, der er blevet påvirket, så de er blevet modstandsdygtige (resistente) over for antibiotika. Når vi bruger antibiotika mod infektioner (betændelse), vil de fleste bakterier dø, men enkelte kan overleve. Hos disse "overlevere" øges evnen til at modstå det antibiotikum, der er brugt - det betydre at de udvikler resistens.
2. Hvorfor er det farligt?
Jo mere antibiotika der bruges, jo mere udvikles det resistens. På den måde bliver det sværere og måske umuligt at behandle infektioner. Uden behandling kan nogle infektioner blive dødelige. I 2017 faldt forbruget af antibiotika med 6 %.
3. Hvilke bakterier giver problemer?
Bakterier, der aktuelt giver problemer med resistens:
- MRSA (Methicillin Resistent Stafylococcus Aureus), som bl.a. kommer fra svin. MRSA kan give infektion i sår, bylder, børnesår, infektion i knogler og led samt blodforgiftning.
- ESBL (Extended Spektrum BetaLactamase) er tarmbakterier fra især fjerkræ, som kan give blærebetændelse, nyrebækkenbetændelse og blodforgiftning.
- Clostridium difficile er en tarmbakterie, som giver diarré og smitter via afføring. Den danner sporer, som betyder, at vand, sæbe og sprit ikke har nogen virkning.
- VRE (Vancomycin resistente enterokokker) er bakterier, som er født resistente over for en lang række antibiotika. VRE giver typisk blærebetændelse, men kan også give betændelse på hjerteklapperne (endocarditis).
4. Hvad kan vi gøre i Danmark?
Vi skal begrænse brugen af antibiotika - både til mennesker og dyr. Der må kun gives antibiotika, når det er nødvendigt og kun antibiotika, der virker på de bakterier som skal behandles.
Patienter på sygehuse med meget resistente bakterier, skal isoleres, så der ikke sker smitte. Desuden skal hygiejnen på sygehusene fastholdes, fx ved at personalet altid desinficerer hænder i sprit, når de har rørt ved en patient.
5. Hvad kan du selv gøre?
- Vask hænder grundigt efter toiletbesøg.
- Sørg for god håndhygiejne, især når du håndterer råt kød, og vask grundigt spækbræt, knive osv., inden de bruges til andet.
- Giv ikke antibiotika til andre personer, og modtag ikke antibiotika af andre, da det ikke er sikkert, at det er den rette antibiotika til de bakterier, du er blevet syg af.
Hvis du tror, du har brug for antibiotika, så søg læge.
Læs også om "Vent og se"-recepten.
Få gode råd om antibiotika med PillePalle:
Læs hele afsnittet om udvikling af resistente bakterier af Overlæge Henrik Friis
Læs også artiklen Håndvask eller sprit?
Se årets antibiotikakampagne på Antibiotikaellerej.dk.