Fakta om urin og nyrer
Hvad er urin?
Urin er det samme som tis. Det er en klar gullig væske, der produceres i nyrerne og kommer via urinlederne ned i blæren og ud gennem urinrøret. Urin består primært af vand og vandopløselige affaldsstoffer. Urin i blæren hos raske er sterilt, dvs. bakteriefrit.
Raske personer danner ca. 1½-2 L urin i døgnet.
Urinens farve
Urin kan skifte farve og lugt afhængig af, hvad du spiser. Fx giver asparges urinen en kraftig lugt på grund af de svovlholdige stoffer der er i asparges. Eller spiser du mange rødbeder, kan din urin blive lidt rødlig på grund af de røde farvestoffer i rødbeder. Urin kan være helt lysegult, hvis den ikke er så koncentreret, og den kan blive mørk-orange/brunlig, hvis urinen er meget koncentreret. Er urinen brunlig eller "porter"-farvet, er det oftest tegn på, at du har drukket for lidt væske eller at du har blod i urinen.
Mange sygdomme kan påvirke urinen, eller give symptomer når du tisser. Hvis der er blod, protein eller sukkerstoffer i urinen er det ofte et tegn på, at du er syg. Du kan fx have Diabetes 1 eller Diabetes 2, nyrebetændelse eller blærebetændelse. En diagnose stilles dog sjældent ud fra en urinprøve alene.
Hvis det gør ondt, når du tisser, skyldes det oftest blærebetændelse eller betændelse andre steder i urinvejene, men det kan også skyldes kønssygdomme som klamydia og gonore. Isjældne tilfælde kan det skyldes mere alvorlige kræftsygdomme.
Urinproduktion
Urinen produceres ved, at blodet presses ind i nyrerne, hvor det renses for affaldsstoffer. Urinen filtreres mange gange frem og tilbage i nyren gennem et filter, så det sikres, at de vigtige stoffer, som kroppen har brug for, genoptages i blodet, mens affaldsstofferne udskilles. Nyrerne filtrerer ca. 180 l. væske ud af blodet på et døgn, hvor langt størstedelen kommer ud i blodet igen og ikke udskilles om urin. De fleste mennesker tisser ca. 1½-2 l i døgnet, naturligvis afhængigt af, hvor meget man drikker.
Nyrerne
Nyrerne er brunlige i farven og ligger bagtil i bughulen på hver sin side af rygsøjlen. De er "bønneformede" (kidneybeans) og måler ca. 12 cm i længden, 6 cm i bredden og 3 cm i dybden. Nyrernes opgave er at regulere vand og saltmængden i kroppen og rense blodet for affaldsstoffer.
Nyrene er med til at styre blodtrykket og vand- og saltbalancen. Det er også i nyrene at vigtige hormoner bliver dannet fx erythopoietin, også kendt som EPO der er med til at danne blod.
Urinvejene
Urinvejene er en samlet betegnelse for de to nyrer, to urinledere (der leder urinen fra nyrerne ned til blæren), blæren og til sidst urinrøret, der leder urinen fra blæren og til udskillelse. Nyrer og urinledere ligger i bughulen, mens blære og urinrør er placeret i bækkenet.
Læs også om inkontinens og "5 hurtige om tis".
Se Tema om tis
Kilder:
httd.dkp://www.denstoredanske.dk/Natur_og_milj%C3%B8/Biokemi_og_molekyl%C3%A6rbiologi/Biokemi/urin