5 hurtige om misbrug

Revisionsdato: 03.10.2022

1. Hvad er misbrug? 

Hvis du indtager forskellige kemiske stoffer eller alkohol for at opnå en rusvirkning eller for at få dine problemer på afstand, kan det være du har et misbrug. Der skelnes mellem forskellige misbrug: 

 

 

2. Hvem får et misbrug? 

Psykiske lidelser og belastende livsvilkår kan medvirke til, at du udvikler et misbrug. Når det drejer sig om alkohol, har arvelige faktorer en væsentlig betydning for udvikling af afhængighed. Sociale og kulturelle forhold spiller en stor rolle for, hvilke rusmidler der er tilgængelige, og som derfor kan "skabe mode".  

 

Kvinder der tager sig til hovedet 

3. Hvad er symptomerne? 

Typiske symptomer på misbrug er: 

 

  • Du har stærk fysisk og psykisk trang til det, du misbruger ("stoffer", medicin, alkohol).
  • Du får abstinenser, hvis du ikke får det, du misbruger.
  • Din adfærd påvirkes af din afhængighed, du undgår situationer, hvor du ikke kan få det, du er afhængig af.
  • Dine sociale relationer påvirkes af dit misbrug.

 

4. Hvordan behandles misbrug? 

Din behandling vil oftest være en kombination af medicin, samtaleterapi og forskellige former for social støtte og revalidering. Medicin mod misbrug kan fx være antabus, der gør, at du får det dårligt, hvis du drikker. Det kan også være medicin, der mindsker din trang til det, du er afhængig af, og det kan være medicin, der mindsker dine symptomer på abstinens. 

 

5. Er det farligt? 

Ja. Misbrugere kan dø af deres misbrug. Dødsårsagerne er forskellige afhængig af hvilket misbrug, der er tale om, men kan fx være overdosis, infektioner (HIV, leverbetændelse) og skrumpelever

 

Kilder: 

Psykiatrifonden.dk 

Medicin.dk