5 hurtige om spiseforstyrrelser

Revisionsdato: 04.10.2022

1. Hvad er en spiseforstyrrelse? 

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse hvor forholdet til mad, krop og vægt fylder så meget i det daglige, at det går ud over det fysiske og psykiske helbred. 

Årsagen til en spiseforstyrrelse kendes ikke præcis endnu. Der er en vis arvelig tilbøjelighed, men også en række biologiske, psykologiske, sociale og kulturelle faktorer, som spiller ind. 

 

2. Hvem får oftest spiseforstyrrelser? 

Spiseforstyrrelser ses især hos yngre kvinder. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade vurderer, at ca. 40.000 danskere lider af tvangsoverspisning (BED), 30.000 af bulimi og 5000 har anoreksi1

 

Hvid tallerken med tomat og tørt knækbrød 

 

3. Hvad er symptomerne? 

Symptomerne afhænger af sygdommen. Man skelner typisk mellem:  

 

  • Anoreksi.
  • Bulimi.
  • Tvangsoverspisning (BED = Binge Eating Disorder).

 

Har du anoreksi, forsøger du helt at undgå at spise.  

Har du bulimi, får du voldsom spisetrang, og bagefter kaster du maden op.  

Har du tvangsoverspisning, har du tilbagevendende episoder med overspisning, uden bagefter at kompensere ved fx at kaste op.  

 

Anorektikere er oftest ekstremt tynde, det er bulimikere ikke nødvendigvis. Tvangsoverspisere vil typisk være overvægtige. 

 

Udover anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning (BED) findes en række andre spiseforstyrrelser fx ortoreksi (overdrevet fokus på at spise sundt). Du kan læse mere om disse spiseforstyrrelser på Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskades hjemmeside.  

 

4. Hvordan behandles spiseforstyrrelser? 

Den væsentligste behandling er af psykologisk, pædagogisk og social art. Den medicinske behandling rettes oftest mod følgesygdomme til spiseforstyrrelse, som fx depression og angst. Stoffet fluoxetin, som bruges ved behandling af depression, bruges også til behandling af bulimi som supplement til den psykologiske og sociale behandling. 

 

5. Er det farligt? 

Ja, spiseforstyrrelser kan være livstruende fx på grund af underernæring - eller selvmord. 

 

Læs Charlottes historie om livet med spiseforstyrrelse

 

Kilder:  

1. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskades hjemmeside .  

Medicin.dk