Screeningsundersøgelse for tarmkræft

Revisionsdato: 23.01.2018

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

En afføringsprøve kaldes også en fæcesprøve. I dag bruger man mest fæcesprøver til at screene folk over 50 år for kræft i tyk- og endetarm. Alle borgere i aldersgruppen 50-74 år vil blive tilbudt screening for tarmkræft og efter første prøve, vil man blive tilbudt screening hvert andet år, indtil man fylder 75 år. 

Hvad er en fæcesprøve?

En fæcesprøve er en opsamling af noget af din afføring. Maden, du spiser, kommer via spiserøret og mavesækken ned i tarmen. Først kommer det til tyndtarmen, hvor fordøjelsen hovedsageligt foregår, og derefter til tyktarmen, hvor en del væske bliver opsuget fra tarmindholdet. Til sidst når tarmindholdet endetarmen som afføring. 

Hvad kan undersøgelsen vise?

Undersøgelsen kan vise, om der er spor af blod i afføringen. Der kan nemlig godt være blod i afføringen, selvom du ikke selv kan se det. Det kan være et tegn på fx tarmkræft

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du får tilsendt testen med posten. Den består af et prøverør, hvori der er en prøvepind med små riller i toppen, en lynlåspose, en returkuvert og en vejledning. Læs vejledningen igennem og følg den grundigt. Det er fx vigtigt, at du får sat klistermærket med stregkoden rigtigt på prøverøret. 

 

Når du skal have afføring, hæfter du det medsendte opsamlingspapir på toiletsædet, så afføringen kan opsamles. Undgå så vidt muligt at tisse samtidig. 

 

Tag prøvepinden ud af prøverøret og lad den skrabe i overfladen af afføringen, så rillerne fyldes op - det er kun små mængder. Bagefter stikkes prøvepinden tilbage i røret og låget trykkes i til der lyder et klik. Opsamlingspapiret puttes i toilettet og opløses ved toiletskyld. 

 

Læg prøverøret i lynlås-posen, og put det i den frankerede svarkuvert. Kuverten lægges i postkassen. 

 

Hvor foregår undersøgelsen? 

Du vil typisk tage prøven hjemme hos dig selv. 

Andre forhold

Svar på undersøgelsen 

Du får svar på afføringsprøven senest 14 dage efter den er sendt til laboratoriet. Hvis der findes usynligt blod i prøven, bliver du indkaldt til en kikkertundersøgelse af tarmen, en koloskopi

 

Svaret vil komme med brev, eller du vil kunne se svaret på sundhed.dk eller minsundhedsplatform.dk (Region Hovedstaden og Region Sjælland), hvor du logger på med NemID. 

Forfattere/Referenter

Louise Thrane (Forfatter)