Blodprøve ved astma/allergi

Revisionsdato: 11.08.2017

Hvorfor skal jeg have denne undersøgelse?

Der er meget ofte en sammenhæng mellem astma og allergi. Lægen kan derfor vælge at teste dig for allergi ved hjælp af en blodprøve. 

Hvad er blodprøvetagning?

En blodprøve er en mindre mængde (5-10 ml) blod, som tages fra en blodåre (vene). Som regel tages blodprøven i en af dine blodårer, som ligger lige under huden, fx i albuebøjningen.  

 

En bloddråbe fra øreflippen eller fingerspidsen bruges til måling af blodsukker ved diabetes eller til INR, som siger noget om blodets størkningsgrad.  

 

Inden blodprøven tages, får du en staseslange (elastik) strammet om overarmen. Det får blodet til at hobe sig op og fylde årerne, så blodprøven lettere kan tages. Derefter sprittes huden af for at undgå at der kommer infektion ved indstikstedet. Når spritten er fordampet, stikkes en nål ind i blodåren, og prøveglassene fyldes op. Det er almindeligt, at der tages flere glas til forskellige undersøgelser.  

 

Der tages blodprøve 

Hvad kan undersøgelsen vise?

En blodprøve kan vise, om du har specifikke antistoffer (IgE-antistoffer) i blodet mod allergener. Det, du er allergisk overfor, kaldes allergener. Det kan fx være pollen, nødder, støv eller lign.  

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du kan få taget en blodprøve hos din egen læge. Lægen sender blodprøven til et laboratorium, som så tester blodet for antistoffer. Du kan også få taget blodprøven på et laboratorium.  

 

Gør det ondt? 

Du kan mærke et lille stik, når kanylen føres ind i blodåren, men det gør ikke særlig ondt. 

Særlige hensyn

Hos børn kan man, for at mindske gener ved stikket, sætte et lokalbedøvende plaster (Emla®) på 1 time før, blodprøven skal tages. Tag plastret af 15 minutter før, barnet skal stikkes. Plastrene kan købes på apoteket. 

Andre forhold

Svar på undersøgelsen 

Dette skal du aftale med den læge, der har henvist dig til undersøgelsen. 

I de fleste tilfælde vil du kunne se svaret på sundhed.dk eller minsundhedsplatform.dk (Region Hovedstaden og Region Sjælland), hvor du logger på med NemID. 

 

Forbered dig på, hvad du vil spørge lægen om. 

Skriv evt. en huskeseddel. 

  • Hvornår får jeg svar på undersøgelsen?
  • Hvordan får jeg svar? (samtale, SMS, mail eller brev)
  • Hvem giver mig svar?
  • Overvej, om du skal have en pårørende med, når du får svar på undersøgelsen.

Vil du vide mere?

Se også Tema om astma og Tema om høfeber

Forfattere/Referenter

Louise Thrane (Forfatter)