Øjenbetændelse

Revideret: 15.12.2021

Hvad er Øjenbetændelse?

Øjenbetændelse er en infektion (betændelse) i øjets slimhinde (conjunctivitis) eller i øjets hornhinde (keratitis). Slimhinden dækker indersiden af øjenlågene og strækker sig hen over det hvide på øjeæblet. Hornhinden er den glasklare halvkugle, der sidder hen over pupillen og den farvede regnbuehinde. 

Symptomer

Dine øjne er røde, og du har en fornemmelse af at have grus i øjnene. Om morgenen kan dine øjenvipper være klistret sammen, så du har svært ved at åbne øjnene. Hvis betændelsen skyldes virus, specielt herpesvirus, kan betændelsen sprede sig til hornhinden. Hvis dette sker, får du smerter, lysskyhed og sløret syn. 

Hvordan forløber sygdommen?

En bakterieinfektion i øjets slimhinde varer i langt de fleste tilfælde en eller to uger, og den helbredes uden mén. 


Virusinfektion i øjets slimhinde i forbindelse med forkølelse og øvre luftvejsinfektioner kan være smertefuld og langvarig, men heler altid op uden mén.  

 

En infektion med herpesvirus er mere alvorlig, hvis den rammer hornhinden. Hvis den ikke behandles, kan infektionen medføre en varig nedsættelse af synet, da hornhinden forbliver uklar. 

 

Bakterieinfektion i hornhinden er også alvorligt. Hvis den ikke behandles, kan betændelsen medføre en varig nedsættelse af synet, da hornhinden forbliver uklar. 

 

En særlig alvorlig form ses, hvis en nyfødt er smittet med gonoré fra moderen under fødslen. Det skal behandles med det samme, da barnets øjne ellers kan tage permanent skade. Sygdommen er heldigvis sjælden. Mere almindelig er infektion med Klamydia, hvor det også er moderen, som smitter barnet under fødslen. Efter behandling ses her ingen skade på øjet. 

Hvem får sygdommen?

Alle har på et eller andet tidspunkt haft øjenbetændelse, ofte i forbindelse med forkølelse, hvor slimhinderne er fortykkede og hæmmer afløbet af tårer.
Kontaktlinsebrugere er i særlig risiko for at få hornhindebetændelse. En rift på hornhinden kan udvikle sig til hornhindebetændelse. Er en rift ikke helet op på 1-2 dage, bør du derfor søge læge. 

Hvad er årsagen til øjenbetændelse?

Øjenbetændelse skyldes bakterier eller virus. God håndhygiejne er den vigtigste måde at bryde smittevejen. Hvis du er smittet, bør du bruge dit eget håndklæde og undgå at pille dig i øjet og herefter udveksle håndtryk. I daginstitutioner har undersøgelser vist, at op til 6 ud af 10 infektioner kan undgås ved hyppig håndvask med vand og sæbe. Øjenbetændelse hos nyfødte kan være forårsaget af klamydia eller i sjældne tilfælde af gonoré. Gentagende episoder med pus i det ene øje hos et 0- til 1-årigt barn skyldes ofte uudviklede tåreveje, se afsnittet om specielle forhold hos børn. 

Undersøgelser ved øjenbetændelse

Ved at se på øjet kan lægen se, om der er betændelse kun i slimhinden, eller om den har bredt sig til hornhinden. Evt. kan lægen med en vatpind tage en prøve, som undersøges for bakterier eller virus.

Ved mistanke om en alvorlig herpes-virusbetændelse kan lægen dryppe øjet med et gult farvestof og herefter belyse øjet med koboltblåt lys. Hvis der er tale om en infektion med herpesvirus, kan lægen ofte se et karakteristisk grenformet sår på hornhinden. 

Specielle forhold hos børn

Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer må børn ikke komme i daginstitution med øjenbetændelse, hvis de har tykt pus i øjet, udtalt lysskyhed eller påvirket almentilstand. Disse regler bliver ofte overfortolket af personalet i daginstitutioner, som afviser at modtage børn med let øjenbetændelse eller stiller krav om behandling. Det er i alle tilfælde den behandlende læge, som ud fra en faglig vurdering bestemmer, om barnet kan modtages i daginstitutionen. 

  

Små børn under 2 år kan have snævre tårekanaler. Det medfører, at tårerne løber langsomt væk. Børn med snævre tårekanaler får hyppigt øjenbetændelse. Disse betændelser er i langt de fleste tilfælde fredelige, og de fleste børn vil vokse sig fra problemet med snævre tårekanaler i løbet af de to første leveår. 

Behandling af øjenbetændelse

Hvad kan jeg selv gøre?  

Lette betændelser af slimhinden kan ofte helbredes ved at bade øjet med saltvand og kræver ikke lægebesøg. Sværere tilfælde, som skyldes bakterier, behandles med øjendråber, som indeholder antibiotika.  

 

Betændelse i hornhinden behandles altid med antibiotika. Antibiotikabehandlingen kan kombineres med binyrebarkhormon.

Øjenbetændelse med herpesvirus behandles med et virusdræbende middel enten lokalt eller i kombination med tabletter - eventuelt sammen med et binyrebarkhormon for at undgå, at der dannes ar på hornhinden. 

 

Under en operation for grå stær indsprøjtes cefuroxim (antibiotikum) i øjet for at forebygge infektion inde i øjet. 

Lægemidler

Herpesvirusinfektion i øjet

Virksomme stoffer Præparater

Binyrebarkhormon til brug i øjet

Binyrebarkhormon anvendes som øjendråber eller indsprøjtning til lokal behandling i øjet. Det hæmmer de vævsreaktioner, som ses i øjnene ved overfølsomhedstilstande eller ved inflammation.  

Binyrebarkhormon kan i sjældne tilfælde give forhøjet tryk i øjet, hvorfor øjenlægen jævnligt vil måle øjentrykket i behandlingsperioden. 

Antibiotika og binyrebarkhormon i kombination (øjne)

Antibiotika er en gruppe af stoffer, som bruges til behandling af infektioner med bakterier. 

Binyrebarkhormon hæmmer de vævsreaktioner, som ses i øjnene ved overfølsomhedstilstande eller ved inflammation. Binyrebarkhormon kan i sjældne tilfælde give forhøjet tryk i øjet, hvorfor øjenlægen jævnligt vil måle øjentrykket i behandlingsperioden.  

Forfattere