Åreknuder

Revideret: 13.01.2022

Hvad er Åreknuder?

Åreknuder (varicer) er synlige, uregelmæssige udvidelser i benenes overfladiske blodårer (vener). Der kan også være Åreknuder i spiserøret

Symptomer

Små åreknuder giver i reglen ingen symptomer. I takt med at åreknuderne tiltager, kan der opstå tyngde- og træthedsfornemmelse i benene, specielt efter at man har stået op i længere tid. Åreknuderne kan undertiden være ømme, og benene kan hæve i løbet af dagen. Hos gravide udvikles sjældent sværere symptomer, og symptomerne aftager i reglen væsentligt efter graviditeten. 

Hvordan forløber sygdommen?

Åreknuder udvikles typisk langsomt over år eller årtier og giver i de fleste tilfælde kun kosmetiske problemer. Komplikationer til åreknuder kan bestå i overfladisk årebetændelse, eksem og bensår. 

 

Overfladisk årebetændelse (tromboflebitis) er en gammel betegnelse for blodpropdannelse i en overfladisk vene. Venen føles som en fast, meget øm streng med rødlig misfarvning af huden over venen. Smerter og misfarvning svinder normalt i løbet af 1-2 uger, mens venen ofte fortsat kan føles som en faststreng under huden. 

 

Huden omkring åreknuder kan gradvis forandres, så der efterhånden opstår eksem. Det er vigtigt at forebygge eksemdannelse og søge læge, hvis det opstår, da eksem kan føre til udvikling af skinnebenssår (venøst ulcus cruris). Venøse bensår fører meget sjældent til amputation af benet, men opheling af såret kræver ofte langvarig behandling. 

Hvem får sygdommen?

Over 500.000 danskere har åreknuder, lidt flere kvinder end mænd, og flere ældre end yngre.

Hvad er årsagen til åreknuder?

Venernes funktion er at lede blodet tilbage til hjertet. Venerne indeholder veneklapper, som skal forhindre, at blodet løber den forkerte vej, når man ved bevægelse af benenes muskler øger blodtrykket i en vene. 

  

Åreknuder opstår, hvis veneblodtrykket i benenes blodårer bliver så højt, at blodkarret giver efter og udvides. Hos personer med meget elastisk bindevæv kan åreknuder dannes ved normalt veneblodtryk. I de fleste tilfælde skyldes udviklingen af åreknuder en kombination af utætte veneklapper, eftergiveligt bindevæv og stillestående arbejde. 

  

Gravide udvikler ofte åreknuder, da den ændrede hormonbalance medfører mere eftergiveligt bindevæv, og den gravide livmoders tryk på bækkenvenerne vanskeliggør blodets passage ud af benene. 

  

Åreknuder kan også opstå som følge af blodpropper i benenes dybe vener

Undersøgelser ved åreknuder

Du vil få foretaget en ultralydsskanning af benet for at vise de defekte veneklapperne og eventuelle blodpropper i de dybe vener. 

Behandling af åreknuder

Hvad kan jeg selv gøre? 

Behandlingen af åreknuder kan være kompressionsbehandling til at modvirke trykket i venerne. Det er tilstrækkeligt i lette tilfælde, enten i form af en støttestrømpe eller en egentlig kompressionsstrømpe. 

 

Operation 

Ved operation fjerner man venerne med de defekte klapper. Fjernelse af de overfladiske vener bør først ske efter, at man ved ultralydsundersøgelse har sikret sig, at der ikke er blodpropper i de dybe vener. 

 

Som regel foregår operationen i lysken, sjældnere i knæhasen. Samtidig fjerner lægen den længdegående vene på indersiden af låret (stripning) og selve åreknuderne gennem mange snit på få millimeter. 

 

Nogle operationer kan foregå i lokalbedøvelse, men fuld bedøvelse er bedst. Næsten alle åreknudeoperationer kan foregå som "sammedags-kirurgi". Gravide med åreknuder skal vente med operation til flere måneder efter fødslen. 

 

Medicinsk behandling 

  • Polydocanol anvendes lokalt ved små resterende åreknuder (efter kirurgi) og til stregformede åresprængninger. Midlet indsprøjtes, mens man ligger ned. Polidocanol virker lokalirriterende, hvilket bevirker, at venevæggene klæber sammen.
  • Heparinoid er en gel eller salve, som anvendes ved overfladisk blodpropsdannelse, hvor det påsmøres i det angrebne område. Heparinoid hæmmer blodets evne til at størkne (koagulere).

Der er de seneste år kommet nye metoder til behandling af åreknuder. Det drejer sig om indføring af katetre i den længdegående vene på indersiden af låret. Ved hjælp af varme (laser eller radiofrekvens) kan venen bringes til at lukke, så åreknuderne forsvinder. Indsprøjtning af skum (polydocanol plus luft) har samme effekt. 

Lægemidler

Midler mod åreknuder

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)