Irritabel tyktarm

Revideret: 04.04.2023

Hvad er Irritabel tyktarm?

Irritabel tyktarm (colon irritabile) er en tilstand, der ses hos rigtig mange mennesker. Symptomerne er oppustethed, kraftige mavekneb og rumlen i maven. 

Symptomer

Afføringerne er uregelmæssige. De veksler mellem forstoppelse med knoldet afføring, normal afføring og tynd afføring. Du kan have en følelse af ikke at blive ordentligt tømt ud, og der kan være slim sammen med afføringen.

Du har koliksmerter, som kommer og går. Smerterne kommer ofte dagligt og efter måltiderne, men kun sjældent om natten. Smerterne lindres, når du har afføring. Du har luftgener, rumlen i maven og har lyst til at slippe luft fra endetarmen. Maven bliver typisk udspilet efter måltiderne og rumler højlydt.

Hvis du taber dig, får feber eller blod i afføringen, skal du gå til læge. 

Hvordan forløber sygdommen?

Irritabel tyktarm er en stærkt generende tilstand, men den er ikke farlig, og den fører ikke til kræft. Symptomerne svinger meget: Du kan have uger eller måneder med kun beskedne symptomer, der afløses af perioder med store gener. Hos de fleste aftager eller svinder generne efter 1-3 år. Enkelte kan dog have symptomer livet ud. 

Hvem får sygdommen?

En irritabel eller nervøs tyktarm er en meget almindelig tilstand. Cirka hver 10. dansker har i perioder problemer med en irritabel tyktarm. Tilstanden er hyppigst hos kvinder. 

Hvad er årsagen til irritabel tyktarm?

Årsagen kender vi ikke. Man har ledt efter en specifik forklaring inden for mange områder af tarmens funktion bl.a. indholdet af luft i tarmen, slimhindens følsomhed over for påvirkning af forskellig føde, tarmens immunsystem, patientens følsomhed over for signaler fra tarmen. Man har dog ikke kunnet finde en forklaring på tilstanden. Efter en maveinfektion vil de fleste have en efterfølgende periode med irritabel tyktarm.

Stress kan forværre dine symptomer ved en irritabel tyktarm. 

Undersøgelser ved irritabel tyktarm

Lægen kan som regel stille diagnosen ud fra de karakteristiske symptomer. Du skal have haft symptomerne i mere end hver 4. dag og have haft dem i mindst 3 måneder, før man vil bruge betegnelsen irritabel tyktarm om din tilstand. 

Behandling af irritabel tyktarm

Hvad kan jeg selv gøre? 

  • Den væsentligste behandling består i, at du ændrer din livsstil.
  • Lange gåture, jogging, svømning og lignende former for motion hjælper. Læs også artiklen Kostråd ved irritabel tarm.
  • Drikker du alkohol hver dag eller store mængder kaffe og te, kan det hjælpe, hvis du nedsætter forbruget.
  • Undgå tobaksrygning.

 

Medicinsk behandling
Der findes lægemidler, der kan lette symptomerne ved irritabel tyktarm. Har du forstoppelse eller diarré, anvendes lægemidler, som er beregnet hertil. 

Lægemidler

Midler mod luft i maven

Simeticon virker ved at forhindre skumdannelse i mave og tarm. Derved får tarmen nemmere ved at tømme sig for luft.  

Virksomme stoffer Præparater

Tarmregulerende midler ved irritabel tyktarm

Linaclotid anvendes mod forstoppelse i forbindelse med irritabel tyktarm

Virksomme stoffer Præparater

Midler mod muskelkramper

Disse midler virker afslappende på muskulaturen i tarmene og nedsætter "trykken i maven". Herved mindskes mavesmerter og ubehag, som fx forekommer ved irritabel tyktarm

Forfattere

Ann Merete Møller (Forfatter)