Hæmorider

Revideret: 08.12.2021

Hvad er Hæmorider?

Hæmorider (tumores haemorrhoidales) er puder af udposninger på blodkarrene (venerne) i endetarmen. Hæmorider kan opstå pludseligt, men som regel er det en kronisk sygdom i sværere eller lettere form.

Symptomer

Hovedsymptomer er blødning ved toiletbesøg, ofte i form af sprøjt af frisk blod i wc-kummen. Derudover har du smerter, ubehag, svien, udflåd og kløe omkring endetarmen.  

Hvordan forløber sygdommen?

Sygdommen kan blive værre med tiden, hvis du ikke forebygger den ved at ændre dine kostvaner og afføringsvaner. Hæmorider er ikke nogen ondartet sygdom, men hæmorider kan blive indeklemte, og der kan opstå en blodprop i hæmoriden. Begge tilstande er meget smertefulde og kræver operation.  

Hvem får sygdommen?

Alle kan få sygdommen, men ældre er mere udsatte end yngre, og cirka halvdelen af befolkningen vil på et tidspunkt få gener af hæmorider. Sygdommen er yderst sjælden hos børn.

Hvad er årsagen til hæmorider?

Hvis du har forstoppelse og skal trykke meget ved toiletbesøg, kan du få hæmorider. Hæmorider opstår, fordi venerne i endetarmen mister deres faste forankring, bliver indeklemt, får øget blodfylde og kan blive presset ud af endetarmsåbningen. 

Undersøgelser ved hæmorider

Lægen foretager en kikkertundersøgelse af din endetarm (ano-rektoskopi) - og i visse tilfælde får du også foretaget en kikkertundersøgelse af din tyktarms nederste 60 cm ( sigmoideoskopi). 

Behandling af hæmorider

Hvad kan jeg selv gøre? 

Behandlingen afhænger af, hvor svære hæmoriderne er. For alle med hæmorider gælder det dog, at det er vigtigt at undgå forstoppelse. Du kan undgå forstoppelse ved at spise mere fiberholdig kost og drikke tilstrækkeligt med væske. Fysisk aktivitet vil også mindske risikoen for forstoppelse.

Medicinsk behandling 

  • Til lokalbehandling anvendes rektalcreme, -salve eller stikpiller (suppositorier), der både indeholder et lokalbedøvende middel og et binyrebarkhormon, som hæmmer reaktionen (inflammationen) i vævet. Du må højst få denne behandling i 4 uger pga. risiko for beskadigelse af slimhinden.
    Man kan evt. indsprøjte polidocanol omkring hæmoriderne, så blodkarrene trækker sig sammen, og blødningen ophører. Denne behandling har aldrig vundet større anvendelse i Danmark, fordi man risikerer, at slimhinden omkring hæmoriden får for lidt blod og derfor dør.
  • Til systemisk behandling kan anvendes karstabiliserende lægemidler, som nedsætter udspilningen af venerne og beskytter de små blodkar.

Operation  

Operation kan bestå i, at lægen afsnører hæmoriden med elastikker eller skærer den væk. Elastikmetoden kræver ikke bedøvelse, men den metode kan kun bruges, hvis hæmoriden sidder i den del af endetarmen, som ikke indeholder nerver. Hvis du skal have fjernet hæmorider, der sidder uden for endetarmsåbningen, skal du bedøves. 

Lægemidler

Binyrebarkhormon til rektal brug

Lokal behandling i endetarmen (rectum) med binyrebarkhormon hæmmer reaktionen (inflammationen) i vævet. Anvendes fx ved hæmorider og rifter ved endetarmen. 

Karstabiliserende midler

Virksomme stoffer Præparater

Polidocanol

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Ann Merete Møller (Forfatter)