Forkølelse

Revideret: 08.06.2023

Hvad er Forkølelse?

Forkølelse er en virusinfektion i næsen og svælget.

Symptomer

Forkølelse giver hoste, snue, nysen, ondt i halsen. Du er utilpas og kan have lidt feber. 

Hvordan forløber sygdommen?

Der går et par dage, fra man bliver smittet, til man bliver syg. Normalt bliver man rask igen i løbet af 1 uge. Forkølelsen gør, at slimhinden i næsen og svælget hæver op. Den kan så lukke det rør, der går op til mellemøret, og også lukke forbindelserne ind i bihulerne. En forkølelse kan således udvikle sig til mellemørebetændelse og  bihulebetændelse

Hvem får sygdommen?

Alle kan blive forkølede, men børn bliver det oftere end voksne.

Hvordan smitter forkølelse?

Forkølelse smitter ved, at en, der er forkølet, hoster eller nyser i nærheden af dig. En anden måde er, at du rører ved fx et bord, som den syge lige har hostet eller nyst hen over, og du derefter gnider dig i øjnene, sutter på fingeren eller piller næse. I forbindelse med Covid-19 epidemien har det at holde afstand og vaske/spritte hænder vist sig meget effektivt til at undgå smitte, også med forkølelsesvirus. Læs artiklen om "Håndvask eller sprit?"

Hvad er årsagen til forkølelse?

Forkølelse skyldes mange forskellige typer af forkølelsesvirus.

Undersøgelser ved forkølelse

Det er ikke nødvendigt, at du søger læge, når du er forkølet, og lægen behøver ikke foretage nogen undersøgelser for at stille diagnosen.

Specielle forhold hos børn

Børn er særligt modtagelige for forkølelse, dels fordi de ikke har dannet antistoffer mod det enkelte virus endnu, dels fordi de i vuggestuen og børnehaven bliver udsat for mange forskellige forkølelsesvirus. Derfor kan et barn i vuggestue eller børnehave få nye forkølelser hele tiden.  

 

Læs evt. Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Behandling af forkølelse

Hvad kan du selv gøre? 

Varme drikke kan lindre i halsen. Du kan eventuelt sove højt med hovedet, så du bedre kan få luft gennem næsen. Voksne kan sove med en ekstra pude under hovedet. Hvis det er et barn, kan man hæve hovedgærdet lidt ved at stille sengens ben i hovedenden på et par bøger. 

 

Medicinsk behandling 

  • Smertestillende midler, fx paracetamol, gør, at du får det bedre, og at feberen vil falde.
  • Næsemidler som dråber og spray kan gøre, at den hævede slimhinde falder, så du har lettere ved at få luft gennem næsen.
  • Antibiotika, fx penicillin, har ingen virkning på forkølelse.

Lægemidler

Svage smertestillende lægemidler

Svage smertestillende lægemidler indeholder paracetamol eller acetylsalicylsyre, evt. i kombination med caffein eller codein. 

 

Se: 

Næsemidler mod forkølelse mv.

Xylometazolin anvendes i næsen ved forkølelse, bihulebetændelse og mellemørebetændelse. Midlet virker ved at få en hævelse i næsens slimhinde til at blive mindre, så betændelsen fra bihulerne eller mellemøret kan løbe ud. 

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)