Mundtørhed

Revideret: 21.03.2019

Hvad er Mundtørhed?

Mundtørhed er fornemmelsen af at mangle spyt i munden. Mundtørhed skyldes ofte, at spytkirtlerne laver for lidt spyt, men kan også skyldes ændringer i spyttets sammensætning. 

Symptomer

Symptomerne på mundtørhed er fx: 

 • tør, klæbende og måske sviende og brændende fornemmelse i mund og/eller hals
 • sviende og brændende fornemmelse i mund og/eller hals ved indtag af fx stærke eller sure fødeemner
 • tør og rød tunge
 • tørre og sprukne læber
 • problemer med at tale, fordi munden klistrer
 • fornemmelse af at tungen klistrer til ganen
 • besvær med at tygge og synke maden - og måske behov for at drikke vand til maden
 • behov for at drikke vand om natten
 • dårlig ånde
 • ændret oplevelse af smag
 • flere huller i tænderne
 • tendens til sår og svampeinfektion i munden
 • problemer med at holde proteser fast i munden.

Hvordan forløber sygdommen?

Afhængig af årsagen til mundtørheden kan tilstanden være kortvarig, længerevarende eller kronisk. 

Hvem får sygdommen?

Alle kan føle sig tør i munden af og til, fx når du er stresset, nervøs eller angst. Hvis du kun føler dig tør i munden om morgenen, kan det skyldes, at du sover med åben mund. Føler du dig derimod ofte eller konstant tør i munden, er det vigtigt at finde ud af årsagen. 

  

I den voksne befolkning er omkring 20 % ofte generet af mundtørhed. Det er især ældre personer, der lider af mundtørhed, ikke på grund af alder, men fordi der med alderen ofte følger flere sygdomme og indtag af lægemidler.  

Hvad er årsagen til mundtørhed?

Den mest almindelige årsag til mundtørhed er indtag af lægemidler. Det kan fx være lægemidler mod angst og depression, mod allergi og astma samt morfin eller morfin-lignende præparater. Hvis du tager flere forskellige typer lægemidler, kan dette i sig selv give mundtørhed.  

 

Derudover kan en række sygdomme, som fx Sjøgrens syndrom, diabetes mellitus, stofskiftelidelser samt strålebehandling for kræft i hoved- og halsområdet og kemoterapi medføre mundtørhed. Mangel på visse mineraler og vitaminer kan også i nogle tilfælde give mundtørhed. 

Undersøgelser ved mundtørhed

Hvis du ikke kender årsagen til din mundtørhed, er det relevant at gå til din tandlæge for at blive undersøgt. Hvis du også har tørhed i øjnene, kan det være, at der er en sammenhæng med din mundtørhed. 

  

Din tandlæge kan måle om dine spytkirtler laver for lidt spyt - og om dine spytkirtler er i stand til at lave mere spyt, når du tygger eller smager. Denne undersøgelse er smertefri og uden bivirkninger. I nogle tilfælde vil det også være relevant at få taget en blodprøve hos lægen for at finde ud af, om det er en sygdom eller mangel på vitaminer og mineraler, der er årsagen til din mundtørhed. 

Behandling af mundtørhed

Behandlingen af din mundtørhed vil afhænge af årsagen. I nogle tilfælde vil det være muligt at stimulere spytkirtlerne, så de laver mere spyt. I andre tilfælde vil spytkirtlerne være ødelagt, og her vil behandlingen bestå i at lindre mundtørheden. 

 

Hvad kan jeg selv gøre? 

Ud over at det er ubehageligt at føle sig mundtør, så øger mundtørheden også din risiko for at få huller i tænderne (karies), svampeinfektioner, syreskader på tænderne og tandkødsbetændelse. Det er derfor vigtigt, at du taler med din tandlæge om din mundtørhed. Tandlægen kan vurdere, om du skal børste tænder med en tandpasta, der indeholder ekstra fluor, om du skal gå oftere til tandeftersyn eller om der er andre ting, der kan forebygge, at du får skader på tænder eller slimhinder. Tandlægen vil også kunne rådgive dig med henblik på at stimulere spytdannelsen og/eller lindre mundtørheden. Lægen vil undersøge, om der ligger nogen sygdom eller mangeltilstand til grund for din mundtørhed. 

 

 • God mundhygiejne: Børst tænder med en fluorholdig tandpasta minimum morgen og aften. Børst evt. også efter måltiderne og/eller skyl munden med vand. Skyl gerne munden, hvis du har spist noget sødt eller surt. Brug også tandtråd eller andre hjælpemidler til at holde rent mellem tænderne. Hvis dine slimhinder er meget tørre, så pas på at du ikke laver sår med tandstikkerne.
 • Drik vand og hold igen med tobak, alkohol og kaffe: Sørg for at drikke nok vand, så dehydrering ikke forværrer din mundtørhed. Hold igen med tobak og alkohol, da det kan forværre mundtørheden. Det samme gælder for store mængder kaffe og te.
 • Sukkerfrit tyggegummi, pastiller eller sugetabletter: Hvis tandlægen har vurderet, at dine spytkirtler kan lave mere spyt, når du tygger eller smager, så kan du have glæde af tyggegummi eller af at sutte på bolsjer/pastiller. Det er vigtigt, at du vælger sukkerfri produkter og produkter uden syre, da sukker kan lave huller i tænderne, og syren kan ætse emaljen på dine tænder.
 • Fugt munden: Du kan fugte din mund med vand eller med spyterstatningsmidler. Disse kan fås som spray, mundskyllevæske eller mundgele på apoteket. Mundgele er mest velegnet til brug om natten, mens spray og mundskyllevæske er til brug om dagen.
 • Bivirkninger af medicin: Hvis mundtørheden skyldes de lægemidler, du tager, så kan din læge vurdere, om det evt. er muligt at ændre den medicindosis, du tager eller skifte til andre lægemidler, der ikke giver mundtørhed. Ændringer i den medicin du tager, skal altid ske i samråd med din læge.

 

Medicinsk behandling 

I nogle tilfælde kan det være relevant at behandle med lægemiddelstoffet pilokarpin, men dette skal ske i samråd med din læge, da der kan være bivirkninger og risici forbundet hermed. Tabletter med pilokarpin er ikke registreret i Danmark, men kan fremstilles specielt på apotek eller sygehusapotek. 

 

Tilskud til tandbehandling  

Hvis du har fået svære tandproblemer på grund af din mundtørhed, kan du muligvis få et særligt tilskud fra din region*) til tandlægebehandling. Det gælder, hvis din mundtørhed skyldes behandling med kemoterapi eller strålebehandling i hoved- og halsområdet, eller hvis du har mundtørhed i forbindelse med sygdommen Sjögrens syndrom.
Kontakt din region for nærmere information om mulighederne for tilskud til tandbehandling. 

 

*) Pt. er der 5 regioner i Danmark; Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark, Region Sjælland og Region Hovedstaden. Læs mere på Regioner.dk

Forfattere