Søvnapnø
Hvad er Søvnapnø?
Søvnapnø betyder vejrtrækningspauser under søvn. Vejrtrækningspauserne varer typisk mellem 15 og 60 sekunder, og du kan have flere hundrede af dem i løbet af en enkelt nat. Når man taler om obstruktiv søvnapnø-syndrom (OSAS) hentyder det til, at der er mange vejtrækningspauser under den natlige søvn. Dette giver dårlig søvnkvalitet og medfører, at man kan opleve en række symptomer i løbet af dagen: først og fremmest træthed og tendens til at falde i søvn på uønskede tidspunkter.
Symptomer
Det er ikke sikkert, at du selv bemærker de natlige vejrtrækningspauser, men du vil ofte få at vide, at du snorker meget og sover meget uroligt. Generelt er søvnkvaliteten ved OSAS dårlig, og du føler dig ikke udhvilet om morgenen. Om dagen er du ofte træt og har tendens til at falde i søvn fx i biografen, til møder eller i trafikken.Hvordan forløber sygdommen?
Du kan have OSAS i mange år, uden at du opdager det. Det kan blive værre, hvis du tager på i vægt og kan også forsvinde, hvis du taber dig. Mange mennesker, som snorker, har ikke søvnapnø, men hvis de tager på i vægt, vil de kunne udvikle søvnapnø.
Man regner med, at en del af såkaldte solo-ulykker i trafikken skyldes, at føreren falder i søvn, og en del af disse trafikanter har OSAS.
Hvem får sygdommen?
Den hyppigste form for søvnapnø skyldes aflukning af den nederste del af svælget. Den optræder først og fremmest hos midaldrende overvægtige mænd. Folk, der snorker, kan have sygdommen, men der er langtfra alle, der snorker, som har vejrtrækningspauser under søvnen.Hvad er årsagen til søvnapnø?
Den hyppigste form for søvnapnø skyldes, at svælget falder helt eller delvist sammen under søvn. Vejrtrækningen starter igen, ofte lige efter en voldsom snorken, uden at man vågner op. Under vejrtrækningspauserne kan der forekomme udtalt fald i iltmængden i blodet. Snævre luftveje på grund af fedme, som presser luftvejene sammen, og fx meget stor blød gane, stor tunge og forsnævringer i næsen bidrager til tendensen til søvnapnø. Sovemedicin og alkohol om aftenen forværrer også tendensen til OSAS.
En anden, langt sjældnere årsag til søvnapnø, er en utilstrækkelig styring af vejrtrækningen under søvnen, uden at luftvejene aflukkes. Denne form for søvnapnø kaldes central søvnapnø og forekommer hyppigere efter slagtilfælde eller som følge af beskadigelse af rygmarven.
Undersøgelser ved søvnapnø
Ved mistanke om søvnapnø vil man gennemføre såkaldt søvnmonitorering, hvor man registrerer din søvndybde, vejrtrækning og mængden af ilt i kroppen under søvnen. Ofte vil man supplere med en generel lægeundersøgelse, da mange af patienterne er overvægtige og har tendens til sukkersyge og forhøjet blodtryk.
Specielle forhold hos børn
Hos børn skyldes snorken ofte forstørrede mandler eller polypper, men det er sjældent, at de lider af søvnapnø.Behandling af søvnapnø
Hvad kan jeg selv gøre?
Hvis du har OSAS og er overvægtig, kan sygdommen muligvis forsvinde helt, hvis du taber dig.
Anden behandling
I dag behandles OSAS som regel med en såkaldt CPAP-maskine (Continuous Positive Airway Pressure), som er en maske, der under søvnen blæser lidt luft igennem næsen, så den nederste del af svælget og hermed de øverste luftveje holdes åbne af luftstrømmen. De fleste patienter med mange gener er glade for denne behandling til trods for, at masken skal anvendes hver nat. Det er sygehuset, der stiller maskinen til rådighed, hvis lægen vurderer, at du kan have gavn af denne behandlingsform.
Hos enkelte voksne patienter kan man foretage operation på den bløde gane eller korrektion af forsnævringer i næsen. Hos børn kan man ved svær snorken eller søvnapnø fjerne polypper eller mandler.
Hvis du har flere spørgsmål om din sygdom, kan du kontakte Dansk Søvnapnø Forening.
Lægemidler
Midler mod dagsøvnighed ved søvnapnø

Dagsøvnighed i forbindelse med obstruktiv søvnapnø (pga. dårlig nattesøvn) kan evt. forsøges behandlet med stoffet solriamfetol. Midlet virker ikke på den underliggende tilstopning af luftvejene, der giver vejrtrækningspauserne under søvnen, men alene på søvnighed i løbet af dagen.
Virksomme stoffer | Præparater |
---|---|