Galdesten

Revideret: 13.03.2019

Hvad er Galdesten?

Galdesten er betegnelsen for de ansamlinger (sten), der kan dannes i galdeblæren, og som består af kolesterol og kalksalte. 

Symptomer

Hvis du får et galdestensanfald, vil du ofte få anfald af smerter under højre ribbenskant med udstråling til højre skulder. Smerteanfaldet kan vare fra minutter til timer.
Hvis stenene betyder, at galden ikke kan løbe fra galdeblæren til tolvfingertarmen, vil der ophobes galdefarvestoffer (bilirubin), og der udvikles gulsot. Ophobningen af galdefarvestoffer i huden kan give kraftig hudkløe.

Hvis du også har galdeblærebetændelse, vil du ud over smerter også have feber. 

Hvordan forløber sygdommen?

Du vil typisk få smerter under højre ribbenskant med udstråling til ryggen. Smerteanfaldene er ofte forbundet med indtagelse af føde. Hvis smerteanfaldene gentager sig på samme måde, mistænker man galdesten.

Hvert år får omkring 6.000 mennesker fjernet galdeblæren på grund af galdestenssmerter. Efter at galdeblæren er fjernet, bliver de fleste patienter symptomfri.

I enkelte tilfælde er der fortsat smerter, som kræver yderligere undersøgelser. Smerterne kan skyldes en sten i galdegangen eller en anden sygdom som fx  mavesår. Ved galdesten kan der også opstå  betændelse i bugspytkirtlen, og hvis der er sten i galdegangen, kan der opstå gulsot pga. manglende galdeafløb til tarmen. 

Hvem får sygdommen?

Der er ca. 300.000 personer i Danmark, som har sten i galdeblæren. Galdesten forekommer meget sjældent hos børn. Hos voksne forekommer galdesten hos ca. 1 ud af 5 kvinder og ca. 1 ud af 10 mænd. En stor del af de patienter, som har fået påvist galdesten, har ingen symptomer. 

Hvad er årsagen til galdesten?

Der kan dannes 3 forskellige stentyper i galdeblæren afhængig af galdens sammensætning. Hos 80% af patienterne består stenene af en kombination af kolesterol og calciumsalte. Kolesterol- og pigmentsten findes hos hhv. 15% og 5%.

Undersøgelser ved galdesten

Ved ultralydsscanning kan lægen se stenene hos næsten alle med galdesten. Samtidig med ultralydsscanningen af galdeblæren foretages altid undersøgelse af leveren og bugspytkirtlen. 

Specielle forhold hos børn

Galdesten er sjældent hos børn, men behandles i øvrigt som hos voksne. 

Behandling af galdesten

Hvad kan jeg selv gøre? 

Undgå overvægt, som kan være medvirkende til galdesten. Hvis du har galdesten, så undgå store måltider, da det kan udløse anfald af smerter. 

  

Operation 

En kikkertoperation er i dag den mest almindelige operationsmetode til fjernelse af galdeblæren, men hos mindre end 1 ud af 10 kan kikkertoperation ikke lade sig gøre, og man må foretage en almindelig operation i stedet for. Selv om man har fået fjernet galdeblæren, vil der stadig kunne dannes galdesten i galdegangene, men dette sker sjældent. 

  

Smerter behandles med smertestillende lægemidler. 

Lægemidler

NSAID til indsprøjtning mod akutte smerter

NSAID virker smertestillende, febernedsættende og antiinflammatorisk, dvs. dæmpende på betændelseslignende symptomer i muskler, led eller bindevæv. 

Midler mod hudkløe ved ophobning af galdesyrer

Ved nogle leversygdomme, fx visse typer af skrumpelever, kan leveren ikke udskille galdesyrerne, som derfor hober sig op i kroppen. Ophobningen af galdesyrer kan desuden skyldes, at passagen i galdevejene stoppes helt eller delvist, fx fordi en svulst i bugspytkirtlen trykker på galdegangen. 

Galdesyrerne kan give svær kløe i huden. Dette modvirkes ved, at colestyramin binder galdesyrerne i tarmen, så de udskilles med afføringen. 

Virksomme stoffer Præparater

Midler mod lever- og galdevejssygdomme

Obeticholsyre nedsætter produktionen af galde i leveren, så ophobning af galde undgås. 

Ursodeoxycholsyre fremmer opløsningen af kolesterol-galdesten i galdeblæren. 

Forfattere

Jakob W. Hendel (Forfatter)