Overgangsalderen

Revideret: 13.01.2022

Hvad er Overgangsalderen?

Overgangsalderen (klimakteriet) er en periode i en kvindes liv, hvor hun gradvist danner mindre af de to typer kvindeligt kønshormon østrogen og gestagen, for til sidst at holde helt op.

Overgangsalderen indfinder sig normalt i 45-55-års-alderen. Den varer som regel i 1-2 år, men perioden kan variere fra få måneder og op til 10 år.

Omkring 3 ud af 4 kvinder har gener ved overgangsalderen. Nogle slipper med et let ubehag, andre har så kraftige gener, at de søger læge.
Fra puberteten til klimakteriet danner kvinder østrogen og gestagen i æggestokkene. Hormonerne bliver dannet efter en regelmæssig cyklus, som varer cirka 4 uger. I de første to uger danner æggestokkene overvejende østrogen og i de to sidste gestagen. Hormonerne virker flere steder i kroppen og påvirker blandt andet livmoderen, skeden, urinvejene og knoglerne. Hormonerne bliver dannet i forbindelse med, at æggene i livmoderen modnes.
I forbindelse med overgangsalderen holder æggestokkene gradvist op med at modne æg, og samtidig går produktionen af hormoner i stå. Det er manglen på hormon, der giver ubehaget i overgangsalderen.  

Symptomer

Symptomerne på overgangsalder omfatter en eller flere af disse tilstande: 

  • Hedeture eller hedestigninger. De kan komme pludseligt og på alle tidspunkter af døgnet. Samtidig kan der komme voldsom hjertebanken.
  • Svedudbrud kommer som regel om natten og kan forstyrre din søvn.
  • Menstruationerne bliver uregelmæssige med længere tid imellem.
  • Slimhinderne i skeden og urinrøret bliver sarte og tynde og mere modtagelige for infektion.
  • Knogletabet stiger når østrogenniveauet falder. Lavt kalkindhold i knoglerne giver ingen symptomer, men øger risikoen for knoglebrud.
  • Psykiske symptomer kan også dukke op i overgangsalderen.

Undersøgelser ved overgangsalderen

Lægen foretager eventuelt en gynækologisk undersøgelse, men derudover er der sjældent behov for yderligere undersøgelser. Hvis kvinden er under 45, kan lægen tage en blodprøve for at måle hormonindholdet i blodet. Man kan bl.a. måle mængden af det follikelstimulerende hormon (FSH), som er det hormon der stimulerer æggestokkene til at udvikle æg og danne østrogen. FSH er altid forhøjet i forbindelse med overgangsalderen. 

Behandling af overgangsalderen

Mange kvinder kommer igennem overgangsalderen uden behandling. 

 

Medicinsk behandling 

Nogle kan have gavn af hormontilskud i en periode. Behandlingen består af det samme østrogen, som kvinder selv danner i æggestokkene. Behandlingen kan hjælpe mod hedeturene, nattesveden og slimhindeproblemerne, men hormonbehandling har ikke nogen virkning på de psykiske problemer. Hvis man ikke har fået fjernet livmoderen, skal behandling med østrogen suppleres med gestagen for at beskytte livmoderslimhinden og undgå blødningsproblemer.  

Hormonbehandlingen bør fortsætte, så længe symptomerne forventes at vare ved. De fleste kvinder fortsætter behandlingen 1-2 år. I forløbet tager lægen stilling til, om der er kommet nye forhold, der evt. har indflydelse på risikoen ved fortsat hormonbehandling. Sammen med din læge kan du drøfte, hvor længe behandlingen skal fortsætte. 

 

Hormonbehandling i mere end 5 år frarådes på grund af den øgede risiko for brystkræft

 

Lokale slimhindegener kan behandles med lokalt virkende østrogen. Det findes som creme eller stikpiller, som man fører ind i skeden et par gange om ugen. En anden mulighed er en hormonholdig ring som langsomt afgiver hormon. Ringen skal skiftes ca. hver 3. måned.  

Stort set alle kvinder tåler lokalbehandling med hormoner, og den kan gives livslangt. Der optages kun en meget lille del i kroppen og behandlingen har derfor ingen effekt på hedeture eller knogleskørhed

 

For kvinder, der ikke tåler østrogenbehandling, kan hedeture i overgangsalderen evt. behandles med clonidin

Lægemidler

Østrogener

Østrogen er det hormon, som fører til udviklingen af de kvindelige kønskarakterer, dvs. den kvindelige legemsbygning, udvikling af bryster m.v. Hormonet påvirker også slimhinden i skeden og blæren. Det bruges i kombination med gestagen til behandling af Blødningsforstyrrelser og til symptomer på grund af Overgangsalderen.

Østrogen findes som Tabletter med østrogen, Depotplastre og gel med østrogen samt Injektionspræparater med østrogen med depot-virkning eller som stikpiller eller vaginalindlæg til Lokalbehandling i skeden. Valget af behandlingsform afhænger af, om man ønsker en påvirkning af hele kroppen eller kun ønsker en lokal effekt.

Ved at tage østrogen som plaster eller gel kan man opnå effekt i hele kroppen, men nøjes med en mindre dosis. Det skyldes, at østrogenet optages gennem huden og ikke bliver nedbrudt gennem passage af leveren, sådan som det er tilfældet, når østrogen gives som tabletter eller som indsprøjtning.

Lokalbehandling med østrogener i skeden anvendes, hvis man ønsker kun at behandle slimhindesymptomer i skeden. Derved undgår man østrogenpåvirkning af hele kroppen.

Behandling med østrogen kombineres ofte med en behandling med gestagen, idet østrogen alene øger risikoen for Kræft i livmoderen. Behandling med østrogen alene anvendes fortrinsvis af kvinder, der har fået fjernet livmoderen.

Rygning øger nedbrydningen af østrogen i leveren, og hos kvinder, der ryger over 10-15 cigaretter dagligt, kan effekten af østrogenbehandling nedsættes. 

Virksomme stoffer Præparater
Tabletter med østrogen
Depotplastre og gel med østrogen
Virksomme stoffer Præparater
Injektionspræparater med østrogen
Lokalbehandling i skeden

Progesteron og gestagener

Progesteron og gestagener anvendes sammen med østrogener for at nedsætte risikoen for livmoderkræft. Gestagen er det hormon, som er med til at regulere blødningerne, og det bruges mest til behandling af blødningsforstyrrelser. 

Spiral med gestagen
Virksomme stoffer Præparater

Østrogen og gestagen i kombination

Disse lægemidler indeholder både østrogen og gestagen i samme tablet eller depotplaster og bruges bl.a. til behandling af symptomer på grund af Overgangsalderen og ved Nedsunken livmoder og blære.

Monofasepræparater indeholder en fast kombination af østrogen og gestagen, og alle tabletterne eller depotplastrene er ens.

Flerfasepræparater er pakket således, at kvinden i den første periode på mellem 11 og 70 dage tager en tablet eller anvender et depotplaster med østrogen - og i de sidste 10-14 dage tager en tablet eller anvender et depotplaster, der indeholder en kombination af østrogen og gestagen. I de fleste tilfælde holdes en uges pause efter gestagentabletterne, hvor der kommer en menstruation eller menstruationslignende blødning. Ved plasterbehandling bør pause undgås. Ved nogle af flerfasepræparaterne holdes der ikke pause, men i stedet tager kvinden tabletter med lavt eller slet intet østrogenindhold. 

Monofasepræparater, tabletter
Monofasepræparater, depotplastre
Virksomme stoffer Præparater
Flerfasepræparater, tabletter
Flerfasepræparater, depotplastre
Virksomme stoffer Præparater

Midler med både østrogen og gestagen effekt

Virksomme stoffer Præparater

Andre midler til brug i overgangsalderen

Forfattere

Jens Søndergaard (Forfatter)