Svampeinfektion i hud og negle

Revideret: 21.11.2022

Hvad er Svampeinfektion i hud og negle?

Svampeinfektion (mykose) i hud og negle er en overfladisk betændelse, der skyldes skimmelsvampe (dermatofytter) eller gærsvampe. En svampeinfektion på huden eller i en negl er generende, men det er ufarligt og som regel let at behandle.

Der findes tre typer svampe: 

  • Dermatofytose kan vise sig som svamp i hårbunden, på kroppen (ringorm), fodsvamp, lyskesvamp eller neglesvamp.
  • Candidiasis viser sig som betændelse i hud eller slimhinder.
  • Pityrosporose kan vise sig som pityriasis versicolor eller hårsækbetændelse (folliculitis). Begge dele er hududslæt på overkroppen. Det kan også vise sig som skæleksem i ansigtet, i hårbunden og på kroppen.

Symptomer

Symptomer på: 

Dermatofytose: Hos børn optræder dermatofytose mest på armene, i ansigtet eller hårbunden (se skæl i hårbunden) - hos voksne mest på fødderne, i neglene eller i lysken.
Fodsvamp: Kløe, rødme, skæl og eventuelt revner i det yderste mellemrum mellem tæerne. Der kan også være rødme, skæl og småblærer i fodsålen.
Neglesvamp: Fortykkelse af selve neglen og vævet neden under den. Neglen bliver misfarvet med striber ned gennem neglen (sivmarvslignende). Neglen kan også løsne sig.
Ringorm: På huden ses en skarpt afgrænset rund, rød plet med skæl og fortykket kant. Den heler op fra midten.
Ringorm i hårbunden: Enten ses en tør plet med skæl, afbrækkede hår, måske en skaldet plet, eller der kan være en væskende plet med kraftig betændelse.
Candidiasis: Kløe, kraftig rødme, fugtig og blank hud med små gule betændelsesknopper.
Pityriasis versicolor: Brunlige, fint skællende pletter på ikke-brunet hud eller hvide pletter på brunet hud.
Folliculitis: Mange små gullige knopper på brystet, ryggen og overarmene. De klør meget.
Skæleksem: Rødme, kløe og gullige fedtede skæl i ansigtet, omkring næsefløjene eller i hårbunden. 

Hvordan forløber sygdommen?

Svampeinfektion i huden er som regel let at behandle, men mange svampeinfektioner har tendens til at blusse op igen.

Dermatofytose 

  • Svamp i hårbunden angriber hårene, som løsner sig. Der kan derfor være risiko for varigt hårtab. Der er derfor vigtig med korrekt behandling med tabletter. Svampeangrebet og behandlingen kan tage lang tid, men du kan blive helt rask.
  • Ringorm kan forsvinde af sig selv uden behandling efter ca. 3 måneder. Med den rigtige behandling er du helbredt på 1-2 uger.
  • Fodsvamp tager ofte lang tid og har en tendens til at komme igen.
  • Neglesvamp har et langvarigt forløb, og det kan være vanskeligt at helbrede.


Candidiasis er som regel let at behandle, men det kan komme igen.

Pityrosporose. Pityriasis versicolor og folliculitis kan som regel helbredes med svampedræbende creme eller opløsning. Udslættet kan dog være meget udbredt på kroppen og være vanskelig at behandle, da det har tendens til at komme igen. Skæleksem er et tilbagevendende problem, men kan ofte kontrolleres med svampedræbende creme eller opløsning. 

Hvem får sygdommen?

Alle kan få svamp i hud og negle. 

Svamp i hårbunden ses næsten kun hos børn. Smitten kommer fra dyr, især katte, eller fra andre børn.
Ringorm optræder både hos børn og voksne, som er i nær kontakt med dyr.
Neglesvamp er mest almindelig hos voksne.
Candidiasis kan optræde hos spædbørn med bleeksem, fordi det fugtige miljø i bleregionen fremmer svampevæksten. Hos voksne optræder candidiasis især i hudfolder under brystet eller - hos overvægtige - i lysken. Candidiasis kan også være årsag til neglesvamp. Folk med sukkersyge har større risiko for at få candidiasis.
Pityrosporose ses især hos yngre voksne. 

Hvad er årsagen til svampeinfektion i hud og negle?

Dermatofytose skyldes dermatofytter. Det er en særlig gruppe skimmelsvampe, som kan angribe og leve i keratinet, som er et proteinstof i hudens hornlag (det yderste, døde lag). Den mest almindelige dermatofyt er Trichophyton rubrum. Den smitter fra menneske til menneske, som regel i våde rum som badeværelser, omklædningsrum og svømmehaller og er årsag til bl.a. fodsvamp og neglesvamp. 

Microsporum canis er en meget smitsom dermatofyt, der især findes hos katte og sjældnere hos hunde. Den kan give ringorm i hårbunden og ansigtet og på arme og ben, dér hvor man er i kontakt med dyret. Den optræder mest hos børn.

Candidiasis skyldes gærsvampe, især Candida albicans, som vi har i en fredelig form på vores slimhinder. Hvis kroppens immunforsvar bliver forstyrret, fx på grund af almen svækkelse, sukkersyge eller antibiotikabehandling, kan svampen fremkalde symptomer på betændelse i huden eller slimhinderne.

Pityrosporose skyldes en gærsvamp, der hedder Malassezia furfur og som normalt findes på huden. Svampen trives i fedtede omgivelser - og ses derfor især i hårbunden og øverst på overkroppen, hvor huden er mest fedtet. 

Undersøgelser ved svampeinfektion i hud og negle

Svampeskrab: Lægen skraber skæl fra huden eller området under neglen med en lille skarp ske. Er det hårbunden, der er angrebet, tager lægen med en pincet løse hår ud til undersøgelse. Lægen kan undersøge prøven i et mikroskop, og du kan få svaret med det samme.
Som regel vil lægen dog vælge at sende prøven til mikroskopi og dyrkning på et speciallaboratorium. Herfra får du svaret i løbet af 1-3 uger.

Behandling af svampeinfektion i hud og negle

Hvad kan du selv gøre? 

Rigtig hudpleje kan hjælpe den medicinske behandling, fx skal du sørge for, at huden holdes tør ved candidiasis i hudfolder og ved fodsvamp mellem tæerne. Ved Pityriasis versicolor skal huden affedtes med vand og sæbe. Hvor lang tid, du skal behandles, afhænger af, hvilket svampemiddel du benytter, og hvor svampen sidder.

Medicinsk behandling 

Svampedræbende medicin kaldes antimykotika. Svamp i hud og negle kan behandles enten ved lokalbehandling (med fx creme) eller ved systemisk behandling (med fx tabletter). Tabletbehandling anvendes især ved ringorm i hårbunden, fordi man i svære tilfælde kan få varige skaldede pletter i håret. Behandlingen med tabletter varer 4-12 uger, somme tider længere. Også neglesvamp kræver ofte behandling med tabletter. Behandling af neglesvamp varer mindst 3 måneder.
De fleste svampemidler virker bredt, dvs. at de virker på mange forskellige svampe, men nogle svampemidler virker kun på en enkelt gruppe af svampe.

 

Lægemidler

Forfattere

Carsten Sand (Forfatter)