Skæl i hårbunden

Revideret: 21.11.2022

Hvad er Skæl i hårbunden?

Skæl i hårbunden (seboroisk dermatitis, pityriasis simplex, pityriasis capitis) er et led i et skæl-eksem, der begynder med - eller kun viser sig som - skæl i hårbunden.

Symptomer

Skællene er små og lidt fedtede, og de sidder gerne fast på hårene. Som regel får du spredt skældannelse i hele hårbunden, men du kan have områder, hvor der er tykkere og mere fastsiddende skældannelse. Mere udbredte forandringer med eksem kan give kløe, og skæl-eksem kan medføre hårtab.

Hvordan forløber sygdommen?

Skæl i hårbunden er en kronisk lidelse. Mængden af skæl kan svinge meget. Man kan have perioder næsten uden gener, men pludselig kan skællene tiltage, uden at man kan finde årsagen. Om sommeren, når hårbunden får lys og luft, aftager generne som regel.

Tilstanden kan blusse op med kløe og eksem, der først og fremmest breder sig til ansigtet, ørerne og brystet og giver revner i huden og risiko for infektion med bakterier. Undertiden kan denne type eksem ligeledes vise sig i hudfolderne, fx i armhulerne, under brystet eller ved kønsorganerne.

Hvem får sygdommen?

Har du øget sekretion (udskillelse) af talg, får du ofte skæl i hårbunden. Alle aldersgrupper kan få det, men før puberteten har man sjældent symptomer - bortset fra i spædbarnsalderen. Spædbørn har tit skæl i form af arp, men sjældent eksem i hårbunden, ansigtet eller i ble-regionen.  

Hvad er årsagen til skæl i hårbunden?

Mennesker med øget sekretion af talg får oftere skæl i hårbunden. Det er i nogen grad arveligt. Mørkhårede har større tilbøjelighed til øget sekretion af talgn, og derfor får de også oftere skæl i hårbunden, fedtet hud og flere bumser. De mandlige kønshormoner (androgener) stimulerer talgsekretionen. Infektion med gærsvampen Malassezia furfur/Pityrosporum ovale spiller også ind. 

Specielle forhold hos børn

Spædbørn får tit arp. Arp skyldes også øget sekretion af talg, og det viser sig ved lidt fedtet skældannelse i hårbunden. Arp svinder som regel inden for barnets første leveår.  

Behandling af skæl i hårbunden

Behandlingen afhænger af, hvor kraftigt du er angrebet. Har du kun lidt skældannelse i hårbunden, har du næppe behov for behandling.

Lette grader af skæl i hårbunden, i ansigtet og på ryg og bryst kan du holde nede, hvis du vasker håret og huden med en medicinsk shampoo, der indeholder en tjære- eller svovlforbindelse eller et svampedræbende middel (ketoconazol, ciclopiroxolamin), som er virksomt mod svampen Pityrosporum ovale.

Ved sværere skældannelse kan det være nødvendigt at behandle håret med olie eller salicylvaselin for at løsne skællene. Denne behandling kan eventuelt kombineres med et binyrebarkhormon i flydende form, hvis du har kløe og eksem.  

Lægemidler

Medicinsk shampoo

Virksomme stoffer Præparater

Forfattere

Carsten Sand (Forfatter)