Antistoffer mod kræft i tyk- og endetarm

 
  • Bevacizumab og ramucirumab blokerer en bestemt vækstfaktor-receptor (VEGFR). Denne receptor findes i de blodkar, som forsyner kræftceller med næring. Når VEGFR blokeres, svækkes blodkarrene, så kræftcellerne sultes ihjel.
  • Panitumumab og cetuximab blokerer en bestemt receptor, som fremvises af kræftcellerne, og stofferne anvendes sammen med kemoterapi. Receptoren kaldes EGFR. Hvis den er blokeret, har kræftcellerne det meget svært med at dele sig og vokse. Det er ikke alle patienter, der kan behandles med panitumumab og cetuximab. For at afgøre, hvem der kan få denne behandling, undersøges vævsprøverne fra svulsten for bestemte gener, der kaldes RAS. Patienten kan kun behandles med panitumumab eller cetuximab, hvis RAS er normale (wild type). Hvis der findes molekylære-ændringer (mutationer) i RAS, kan hverken panitumumab eller cetuximab anvendes.
  • Ipilimumab virker ved at binde sig til et bestemt antigen (CTLA-4) i blodet. CTLA-4 hæmmer vores immunsystem, og når CTL-4 blokeres dannes flere T-celler, som slår kræftceller ihjel.

Præparater

Virksomme stoffer Navn
Bevacizumab Avastin®, Roche
Bevacizumab Aybintio, Samsung Bioepis
Ramucirumab Cyramza, Eli Lilly
Cetuximab Erbitux®, Merck
Nivolumab Opdivo, Bristol-Myers Squibb
Bevacizumab Oyavas, STADA Nordic
Panitumumab Vectibix, Amgen