Midler mod ADHD

 

De registrerede midler mod ADHD består af de centralstimulerende midler methylphenidat og dexamfetamin samt de ikke-centralstimulerende midler atomoxetin og guanfacin.  

 

Medicin, som indeholder methylphenidat, kan opdeles i to slags præparater: 

  • Præparater, hvor stoffet frigøres med det samme, med en virkningsvarighed på 3-4 timer. Den korte virkningsvarighed medfører, at medicinen skal tages 2-5 gange i løbet af dagen for at dække behovet. Der er som ved almindelig dexamfetamin risiko for misbrug.
  • Depotpræparaterne med en virkningsvarighed på 5-7 timer skal tages 2-3 gange i løbet af dagen, og depotpræparater med 7-12 timers virkningsvarighed 1-2 gange i løbet af dagen.

 

Dexamfetamin har næsten samme virkningsmekanisme som methylphenidat. Det har været anvendt i begrænset omfang i mange år på grund af risiko for misbrug af stoffet. En ny type af dexamfetamin (lisdexamfetamin) kan ikke misbruges, da det først aktiveres i langsomt tempo inde i kroppen, et såkaldt "prodrug". 

  • Dexamfetamin har en virkningsvarighed på 4-6 timer. Det tages 2-3 gange i døgnet.
  • Lisdexamfetamin har depotvirkning med 7-12 timers varighed. Dette betyder, at medicinen tages 1-2 gange pr. dag.

 

Atomoxetin har en lidt anden virkningsmekanisme end de andre stimulerende midler, og det virker først efter, at man har taget det dagligt i mindst 1-2 måneder. 

 

Guanfacin er ikke et stimulerende middel som methylphenidat og dexamfetamin. Midlet påvirker visse signalstoffer i hjernen, men den nærmere virkningsmekanisme ved ADHD er ikke helt klarlagt.