Systemisk eller lokal behandling

Revisionsdato: 28.11.2022

 

Ved behandling med medicin skelner man mellem "systemisk behandling" og "lokal behandling".  

Når man behandler: 

  • Systemisk føres medicinen med blodet rundt i kroppen
  • Lokalt virker lægemidlet lige dér, hvor det gives.

 

Systemisk behandling 

I de fleste tilfælde skal medicinen optages i organismen fra det sted, hvor man indtager det, fx tabletter i mave-tarm-kanalen, stikpiller i endetarmen eller injektionsvæske, som sprøjtes under huden eller i en muskel.  

 

Når lægemidlet er kommet over i blodbanen, føres det med blodet rundt i kroppen til det sted, hvor det skal virke. Da lægemidlet føres med blodet rundt i hele kroppen, kan det udløse en virkning flere forskellige steder i kroppen. Nogle af disse virkninger er uønskede i forhold til behandling af sygdommen, og betragtes derfor som bivirkninger af lægemidlet.

Lokal behandling
Nogle lægemidler er beregnet til lokal behandling af en afgrænset del af kroppen, fx hudmidler til behandling af hudsygdomme eller øjendråber og øredråber, der skal virke i øjet eller øret. Disse lægemidler fremstilles på en måde, så lægemiddelstoffet så vidt muligt ikke bliver optaget i resten af kroppen, men bliver der, hvor det skal virke. 

 

Slideshow - Øjendråber Billede 8

Der er som regel færre bivirkninger ved lokal behandling end ved systemisk behandling. Du skal dog være opmærksom på, at der ved lokal behandling også kan forekomme systemiske bivirkninger andre steder i kroppen, fx hvis overskydende øjendråber løber ned i svælget og synkes. 

 

Læs mere om, hvad der sker med medicin i kroppen

 

Forfatter(e)