Systemisk eller lokal behandling

Revisionsdato: 20.07.2018

 

Ved behandling med medicin skelner man mellem systemisk behandling og lokal behandling. Ved systemisk behandling ønsker man, at medicinen skal føres med blodet rundt i kroppen, hvorimod man ved lokal behandling ønsker, at lægemidlet skal virke dér, hvor det gives. 

 

Systemisk behandling 

I de fleste tilfælde skal lægemiddelstoffet optages i organismen fra det sted, hvor man anbringer det, fx tabletter i mave-tarmkanalen, stikpiller i endetarmen eller injektionsvæske, som indsprøjtes under huden eller i en muskel.  

 

Når lægemiddelstoffet er kommet over i blodbanen, føres det med blodet rundt i kroppen til det sted, hvor det skal virke. Da lægemiddelstoffet føres med blodet rundt i hele kroppen, kan det udløse en virkning flere forskellige steder i kroppen. Nogle af disse virkninger er uønskede i forhold til behandling af sygdommen og betragtes derfor som bivirkninger af lægemidlet.

Lokal behandling
Nogle lægemidler er beregnet til lokal behandling af en afgrænset del af kroppen, fx hudmidler til behandling af hudsygdomme eller øjendråber og øredråber, der skal virke i øjet eller øret. Disse lægemidler fremstilles på en måde, så lægemiddelstoffet så vidt muligt ikke bliver optaget i resten af kroppen, men bliver der, hvor det skal virke. 

 

Slideshow - Øjendråber Billede 8

Der er som regel færre bivirkninger ved lokal behandling end ved systemisk behandling. Man skal dog være opmærksom på, at der ved lokal behandling også kan forekomme systemiske bivirkninger andre steder i kroppen, fx hvis overskydende øjendråber løber ned i svælget og synkes, eller hvis en del af lægemiddelstoffet i et hudmiddel optages i kroppen gennem huden. 

 

Læs mere om, hvad der sker med medicin i kroppen

 

Forfatter(e)